Szfinx

A szfinx macska egy természetes mutáció, származása bizonytalan. A házimacska szőrtelen fajtája. Valószínűleg már az ókor óta léteznek, de fényképes bizonyíték 1902-ben készült először. 1970 óta külön fajként is elismerik.
Közepes termetű, súlyuk 3-7 kg között mozog. Fejük háromszög alakú, szemeik nagyok, egymástól távol állnak. Füleik szintén nagyok, szélesek, lekerekített heggyel. Farkuk közepes hosszúságú, nyakuk hosszú és izmos.
Bőrük puha, meleg tapintású. Kevés szőrt hullatnak, heti 1-2 alkalom elegendő az ápolásra.
Beszédes fajta, de hangjuk nem zavaró. Aktívak, imádnak mozogni, napi szinten javasolt játszani velük. Gyerekek mellé is ajánlott. Barátságos és intelligens fajta. Más háziállatok és idegenek felé is nyitottak. Hűségesek, gazdájukhoz nagyon ragaszkodnak.
A szőrzet hiánya miatt lakásban ajánlott tartani. Bőrük érzékeny, így óvni kell a túl hidegtől, illetve a melegtől. Fülük rendszeres tisztítást igényel.
Táplálásuknál amellett, hogy hízásra hajlamos, szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy hőháztartásuk eltér társaikétól, így több táplálékra lehet szükségük a gyorsabban veszített hő miatt. A hiányzó szőrzet ellenére is edzett a különböző betegségekkel szemben.
Várható élettartama: 10-15 év.