Ragdoll

Viszonylag újnak mondható fajta, az 1960-as években tenyésztette ki Ann Baker. A ragdoll a perzsa és a burma keresztezése, az Amerikai Egyesült Államokból származik.
Nagy méretű macskának mondható, izmos testfelépítéssel. A nőstények 4-7, míg a hímek 6-10 kg körüliek. Lábujjai között szőrpamacsokat találhatunk. nyakuk viszonylag rövid, mellkasuk telt. Félhosszú, selymes bundája testhez simuló. Orra enyhén ívelt. Jellegzetes szemszíne a kék. Hátsó lábai valamivel hosszabbak a mellsőnél.
Nyugodt, barátságos, csendes és társaságkedvelő állat, aki nem szeret egyedül lenni. Gazdája több órás távollétét nehezen viseli. Ideális családi cica. Kellően játékosak, de nem is túl aktívak. Könnyen alkalmazkodik és általában más állatokkal is kompatibilis. Ragaszkodó, gyerekekkel jól kijön. Lakásban ajánlott tartani.
Szőrzete heti minimum 2-3 alkalmanként ápolást igényel folyamatosan szőrhullása miatt. Jellegzetes betegségei nem ismertek. Elhízásra hajlamos, így nagy figyelmet kell fordítani a táplálásra.
Várható élettartama: 18-20 év.