Szőrápolás – Hosszú szőrű macskák

Olvasási idő: 3 perc

Hogyan kell ápolni egy hosszú szőrű cicát? Melyek a szőrzet ápolásának legfontosabb lépései?

Köztudott, hogy a macskák nagyon igényes, higiénikus állatok, valamint a környezetük tisztasága is fontos számukra. Nem véletlen, hogy egy nem megfelelően megmosott tányérból a vacsora elfogyasztása is gondot okozhat.

Az első és legfontosabb, amit meg kell jegyezni, hogy a macskákat néhány kivételes esettől eltekintve nem ajánlott megfürdetni. A fésülés viszont elkerülhetetlen rutinfeladat még a rövidebb szőrzettel rendelkező állatoknál is, egy hosszú szőrűnél pedig még nagyobb gondot kell rá fordítani. A tavaszi és az őszi időszakban fokozottabb szőrhullás jellemző, így ilyenkor még gyakoribb ápolásra szorulnak. A kefélés által a szőrzet selymessé válik és a vérkeringésre is pozitívan hat. Segít megelőzni azt is, hogy a mosakodás következtében túlzott mennyiségben kerüljenek a szőrszálak a gyomorba, ami hányást is okozhat. A fésülés gyakoriságát az állat életkora is befolyásolja, ugyanis a kor előrehaladtával kevesebb időt fordítanak saját maguk tisztán tartására.

Maine Coon, ragdoll, brit hosszú szőrű és perzsa. Csak néhány a hosszú szőrűek közül, de a házimacskák között is találhatunk példát. A cicákat már kiskorukban hozzá kell szoktatni a rendszeres fésüléshez, hogy a későbbieknek ne legyen megterhelő sem a gazdinak, sem a kedvencnek. Sok esetben naponta vagy kétnaponta is meg kell őket fésülni, de ezt a menetrendet a cica egyedi igénye szerint a gazdinak kell kialakítani.

A fésüléshez való szoktatáshoz először az eszközzel kell megismerkednie a macskának. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy az első napoknak jól látható helyen hagyjuk a fésűt, de elhelyezhetjük kedvencünk fekhelyénél is. A fésülést az állat kedvenc testrészénél kell kezdeni, ami lehet akár az áll, akár más is, de az adott cicát a gazdája ismeri legjobban. Ha ez már gördülékenyen megy, akkor lehet folytatni máshol is a fésülést. A folyamatot érdemes úgy végezni, hogy a feji, nyaki résztől haladunk a macska hátán és oldalán, hasán át a farka irányába, majd a farkát is átfésüljük, amennyiben ezt megengedi. Végig figyelnünk kell a cica jeleire, hiszen a fésülést erőltetni nem szabad. Ha testbeszédéből azt látjuk, hogy elég, akkor érdemes inkább később folytatni, hogy a negatív élményeket elkerüljük.

Időnként előfordulhat, hogy még gondos ápolás mellett is filcek alakulnak ki, melyekhez speciálisan erre a célra készült filcbontó kefét kell beszerezni. Ha ezzel nem járunk sikerrel, többnyire ollóval javasolt eltávolítani, majd a megszokott módon folytatható a fésülés. Ehhez tompa végű ollót kell választani, hogy megelőzzük a sérüléseket.

Ez elhalt szőrszálak eltávolítása azért is fontos, mert így azok a szőrszálak a kanapé és a ruhák helyett a fésűbe kerülnek, kevesebb bosszúságot okozva ezzel a gazdinak is.

Kandúroknál a farkuk testhez közeli felső részénél elhelyezkedő zsírmirigyek miatt baktériumok szaporodhatnak el, melyek bőrgyulladást okozhatnak, tehát ezen a területen is gondosan ápolni kell a szőrzetet. Akár hintőport is használhatunk ezen a részen.

Nem minden eszköz lesz alkalmas minden cicának, így egy többmacskás háztartás esetén akár több különböző fésűt is be kell szerezni. Ajánlott kerülni a túl sűrű, durva, éles szélekkel rendelkező keféket, hiszen azokkal felsérthetjük az állat bőrét és a szőrt is téphetik. Érzékenyek számára egy puhább kefe javasolt.

A fésülés erősíti a cica és a gazdi közti köteléket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.