Miért nem szabad tejet adni a macskáknak?

Olvasási idő: 2 perc

Miért nem ajánlott tejet adni a macskáknak? Mivel helyettesíthetjük az étrendjükben?

A tej sokak szerint az egyik legalapvetőbb folyadék, amit a macskáknak adhatunk, ez azonban egy nagyon veszélyes tévhit. Szerencsére napjainkban már jobban terjed ennek az állításnak az ellenkezője, de még mindig nagy számmal vannak azok, akiknek erről nincs tudomásuk.

A macskák az utódaikat anyatejjel táplálják, azonban ez nem pótolható azzal, amit a gazdi a hűtőjében tárol. Az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami szükséges a kicsik számára a szervezetük fejlődéséhez. Ám az idő előrehaladtával már egyre kevésbé lesznek képesek lebontani a tejben található laktózt, ugyanis a szervezetük felnőttkorban már nem termeli az ahhoz szükséges laktáz enzimet. Ebből következik, hogy hasonló helyzet áll elő, akárcsak a laktózérzékeny embereknél.

A tejben található tejcukrot, azaz laktózt nem egyformán képesek tolerálni, azonban az általánosan elmondható, hogy a felnőtt macskák többsége hasmenéssel reagál a tej fogyasztására. Nagyobb mennyiségben akár a kiszáradás kockázata is felmerülhet. A tiltólistán nemcsak a tej szerepel, hanem minden más olyan emberi fogyasztásra szánt étel és ital is, amelyek laktózt tartalmaznak, például a sajt.

Fontos, hogy jutalmazásként soha ne a tejhez nyúljunk, hanem válasszunk speciálisan a cicák számára előállított termékeket, melyek csökkentett mértékben tartalmaznak laktózt, esetleg laktózmentesek. Kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással kedvenceink hozzájutnak minden szükséges tápanyaghoz, így kiegészítő etetésre nem is feltétlenül van szükségük.

Folyadékigényük kielégítésére a víz a legjobb választás. Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy az mindig friss, tiszta és megfelelő hőmérsékletű legyen. Vannak bizonyos esetek, amikor a tej fogyasztása megfontolandó, de ehhez állatorvosunk véleményét kell kikérnünk. Ilyen például amikor nagyobb mennyiségben kerül be a macskák szervezetébe a szőrzet, így a bélsár fellazításának érdekében adható a tej, de erre a problémára is léteznek speciális macskaeledelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.