Miért nem szabad szaporítani a macskákat?

Olvasási idő: 4 perc

Magyarországon borzasztóan nehéz gátat szabni a macskák ész nélküli szaporításának és az ivartalanítás felelőtlen elhanyagolásának, az állatvédők mégis újra és újra felhívják a figyelmet ezek fontosságára. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy minden igyekezet ellenére, az eredmény meg sem közelíti azt, amit jogosan várnánk, de talán lassan a mi kis országunk is elindul a helyes irányba.

A szaporítás nemcsak a tenyésztők áldozatos, lelkiismeretes munkájának a semmibe vétele, hanem a macskafajták szépségének meggyalázása, valamint állatok százainak, ezreinek veszélyeztetése is egyben. Hogy miért kockáztatják ezzel ezrek ártatlan életét? A következő kép segít szemléltetni.

Sokan úgy gondolják, ha gazdát keresnek a megszületett kicsiknek, akkor azzal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt, ez azonban egyáltalán nem igaz. Sosem tudhatjuk, hogy akár egyetlen egy világra jött alom is mekkora lavinát tud beindítani és mik lesznek hosszabb távon a következmények Nem lehet nyomon követni, hogy akár az elajándékozott kölykökre, akár azok utódaira milyen sors vár. Utcára és állatkínzók kezeibe kerülhetnek, magukra hagyhatják őket, esetleg orvosi ellátás nélkül maradhatnak, de előfordulhat, hogy más állatok áldozataivá válnak. Csak néhány példa, hogy mi várhat rájuk. Biztosan vannak, akik úgy hiszik, hogy ezen a ponton már nem az ő felelősségük, hiszen ők még gazdát is kerestek a kicsiknek, de mindez megelőzhető lett volna az ivartalanítással.

Általánosan elterjedt tévhit vagy valaki poénnak szánt gondolatának komolyan vétele, hogy nem szabad megvonni a testi örömöket a macskáktól sem. Ez az állítás elég erősen vitatható. A cicáknak közel sincsenek ilyen komplex érzéseik, ez esetükben egy ösztön és nagyon messze van az élvezettől. Ha minden egyes macskának, megadnánk az „anyaság örömét”, hol találna mindegyik gazdára? Egy ekkora népességű ország, mint a miénk, nem igényel ennyi állatot. Ez egyszerűen megoldhatatlan.

A szaporítás az esetek többségében a nem megfelelő tájékozottság eredménye, ezért elengedhetetlen, hogy minden eszközt megragadjunk, hogy minél többeket tájékoztatni lehessen. Sokan állítják, hogy az ivartalanítás egyenlő egy élőlény megcsonkításával. Ez a beavatkozás azonban a nem tenyésztési céllal vásárolt állatoknak az egészségét szolgálja. A számos előny között talán a legfontosabb, hogy az ivartalanított macskák átlagos élettartama több, továbbá bizonyos egészségügyi problémák, például egyes daganatok is megelőzhetőek ezáltal. Természetesen néhány hátránnyal is jár. Ezek között említhetjük az elhízást, illetve az ezzel kapcsolatba hozható cukorbetegséget. Fontos mérlegelni ezeket, hiszen az ivartalanítás következében felmerülő kockázatok súlyossága eltörpül azokhoz képest, melyek az ivaros macskáknál léphetnek fel, valamint láthatjuk azt is, hogy könnyebben is kezelhetőek.

Egy másik formája a szaporításnak az, amikor azt megélhetési céllal teszik. Ebben az esetben fajtatisztának beállított, törzskönyv nélküli példányoktól származnak az utódok, ráadásul ebben az esetben a magukat tenyésztőnek nevező szaporítók a legtöbb esetben semmiféle ehhez szükséges tudással nem rendelkeznek. A „tenyészállatok” valószínűleg nincsenek szűrve semmilyen betegségre, az eladott kölykök sorsát nem követik figyelemmel, valamint a leendő gazdi sem tudja ellenőrizni a felmenőket. A leválasztással nemhogy a 12, de még a 8 hetes kort sem várják meg, így nekik kevesebb költséggel jár a tartásuk. A szükséges oltások megléte is kérdéses, de sokszor még a paraziták elleni kezelés sem történik meg, ami azért van így, mert szaporító a lehető legkevesebb pénz ráfordításával szeretne hasznot szerezni.

Hosszan lehetne ecsetelni, hogy milyen szempontokból veszélyes és káros a szaporítás. Számos példát lehetne felhozni és sok mindennel lehetne érvelni, de a legfontosabb az, hogy ne tegyünk ki egy élőlényt felesleges kockázatoknak és szenvedésnek. Bízzuk a feladatot a tenyésztőkre, akik szeretettel, odaadással munkálkodnak azon, hogy egy-egy fajtát szebbé tegyenek és egészséges családtagokat adjanak a macskára vágyóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.