Miért kell oltatni a benti macskákat is?

Olvasási idő: 3 perc

A macskák ajánlott védőoltásai nemcsak a kijárós, állandó veszélynek kitett cicák esetében fontosak, hanem azoknál is, amik nem mennek ki a házból. Valóban van olyan vakcina, ami a szobacicák esetében kihagyható, de ez nem mondható el mindegyikről.

A védelemre a tartás módjától függetlenül nagy szükség van. Számos olyan fertőzés létezik, amit akár az utcáról is bevihet a gazdi minden elővigyázatosság ellenére is. Ezek a láthatatlan ellenségek ellen a védőoltáson kívül nincs más mód, ugyanis nyilván nincs olyan állattartó, aki már a lakásba való belépés előtt minden ruháját leveszi és a lépcsőházban vagy az udvaron mossa ki azokat.

Az oltott nősténytől származó utódok életük első szakaszában az anyatejen át kapnak természetes védettséget, mely általában maximum 3-4 hónapig tart, éppen ezért már két hónapos kor után javasolt az oltási program megkezdése. Ezek között feltétlenül szerepelnie kell a kombinált, valamint a macskaleukózis elleni védőoltásnak. Ez a kettő már egyetlen adag oltással is megoldható, de az évenkénti ismétlés minden esetben elengedhetetlen. A veszettség elleni oltás valóban elhanyagolható fontosságú a kizárólag bent tartott, kijárós, oltatlan állattal nem érintkező macskák esetében, ugyanis a fertőződéshez közvetlen kontakt szükséges.

A kombinált oltással védetté válik kedvencünk többek között a calicivirus okozta nátha, a panleukopenia és a herpesvirus okozta légzőszervi megbetegedés ellen is védettséget szerez. A panleukopenia és a macskanátha fertőzött macskákkal való közvetlen kontaktus nélkül is átvihetők. Előbbi egy rendkívül fertőző, akár végzetes következményekkel járó vírusos megbetegedés, ami lázzal, hányással, hasmenéssel, ebből adódóan pedig súlyos kiszáradással jár, ráadásul nagyon gyorsan halált okozhat. A betegségből felgyógyult macskák immunrendszere legyengül és később nem fog tudni ellenállni más betegségekkel szemben. Utóbbit, azaz a macskanáthát okozhatja herpes- és calicivirus egyaránt, a tüneteket tekintve csipás szemek, nehézlégzés és tipikus náthás tünetek jellemzik, melyekből később tüdőgyulladás is kialakulhat. A betegség neve nem összetévesztendő az embereknél csak múló kellemetlenéget okozó náthával, ugyanis macskáknál sok esetben az állat halálához vezet.

A felsorolt kellemetlenségeket oltással megelőzhető betegségek okozzák, ezért nem érdemes abban a téves biztonságérzetben élni, hogy benti macskát nem kell oltatni. Ha megtörténik a baj, akkor sajnos nagyon sok esetben már nincs visszaút.

A macskaleukózissal (FeLV) való megfertőződés a fentieknél nagyobb bajt jelez, hiszen gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan betegségről van szó. Számos esetben a szervezetbe bejutott vírus nem jár tünetekkel, de más macskákat így is képesek megfertőzni. Esetükben a betegség az állatorvos által vérminta segítségével elvégzett teszttel mutatható ki. Ha az állat tüneteket mutat, akkor kóros súlyveszteséget, gyengeséget, étvágytalanságot, íngyulladást, nyirokcsomó-megnagyobbodást tapasztalhatunk nála, melyek hasmenéssel, lázzal és kiszáradással is társulhatnak. A betegség következtében vérszegénység alakul ki és legyengül az immunrendszer. A lakásban tartott macskák egyértelműen nincsenek kitéve fokozott kockázatnak, de a teljes és biztos védelmet csak a védőoltás beadása jelenti.

A felsorolt oltások anyagilag egyáltalán nem megterhelők a gazdi számára, hiszen a macska tartásának egyéb költségeihez képest ezek nem jelentenek nagy kiadást, így minden felelősségteljes gazdinak be kell adatnia ezeket kedvencének, ezzel biztosítva az egészségüket hosszabb távon is.

A fent leírtak mindössze tájékoztatásként szolgálnak, részletesebb információkért állatorvoshoz kell fordulni, aki javaslatot tesz a macska számára szükséges védőoltásokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.