Vidám hangulat macskamentával

Olvasási idő: 2 perc

Milyen hatással van a macskamenta a cicákra? Biztos, hogy nem káros?

A macskamenta (Nepeta cataria) egy, az ajakosvirágúak rendjébe és árvácskafélék családjába tartozó növényfaj. Kora nyártól egészen az évszak végéig virágzik. Könnyen gondozható, gyorsan fejlődő fajta. Igénytelen növénynek számít, erőteljes illata a kártevőket is távol tartja. Alkalmas levendulafélék helyettesítésére. A macskamentát évezredek óta hasznosítják gyógynövényként. Kitűnő ellenszere mind az álmatlanságnak, mind a hiperaktivitásnak. Enyhíti az influenza és a nátha tüneteit. Egyes országokban a másnaposság kezelésére is felhasználják. Gyerekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják és természetesen négylábú kedvenceinkre is ártalmatlan. Ártalmatlan? Fürkésszük át ezt egy kicsit jobban!

Egészségügyi szempontból valóban nincs káros hatása a macskákra, viszont számos egyéb élményt nyújthat a cicáknak. Valóságos mókamesterré változnak a macskamenta közelében, s ezt a hatást majdnem minden ivarérett cicánál megfigyelhetjük. Hatására dorombol, mindenfelé dörgölőzik, hempereg, szaladgál, hangulata javul. Segítségével könnyedén megszerettethetünk velük egyes helyeket, akár bútorokat is. Kitűnően alkalmazható új helyre szoktatáskor, de egy új fekhely vásárlásakor is. Ugyan általánosságban elmondható, hogy ezt a hatást váltja ki, de semmi garancia nincs rá, hogy a te cicádnál is pont így lesz. A leírt viselkedés a macskák körülbelül 70-80%-ánál figyelhető meg.

Alátámasztást még sehol nem találtam saját tapasztalataimhoz, de egészen különös viselkedést figyeltem meg saját cicáimnál: ha mindkét, egyébként egymást imádó kedvencemnél alkalmazom, éppen ellentétes eredményt érek el. Mindketten a macskamentával érintett területen szeretnének tartózkodni, viszont mindeközben egymásra zavaró tényezőként tekintenek. Bizony nálam gyakran verekedés lesz a vége. Külön-külön pedig egyiküknél azt tapasztaltam, ami a „nagy könyvben” meg van írva: dorombolás, hízelgés; míg másikuk a közömbösséggel reagált rá.

A macskamentát megvásárolhatjátok például magok formájában és belevethetitek magatokat a kertészkedésbe. Ezeken kívül számos fajtája elérhető: beszerezhetünk belőle spray-t, mentás párnát és játékot is. Függőséget nem okoz és hosszútávon sincs semmilyen káros hatása a cicákra.Összességében csak ajánlani tudom. Nagy valószínűséggel sok boldog percet fogtok átélni együtt „bementázva”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.