Hasznos tippek az alom kiválasztásához

Olvasási idő: 2 perc

Milyen almot érdemes vásárolni? Hova kell helyezni az alomtálcát?

Leegyszerűsítve egy cica szobatisztaságra nevelése annyiból áll, hogy megvesszük az almot, elhelyezzük egy megfelelő helyre és megmutatjuk kedvencünknek, hogy hol találja, ő pedig máris tudja, hogy mire való az. Jobban belegondolva azonban, ennél egy kicsit több odafigyelést igényel a dolog.

Az első cica érkezésekor fejtörést jelenthet maga az alom és a wc kiválasztása. Érdemes már először olyan alomtálcát választani, ami felnőttként is megfelelő lesz, hogy pár hónap elteltével ne kelljen egy újat megszoknia. A cicák nem egyformák, míg egyikük előszeretettel használ fedett almot, addig a másik bezárva érzi magát és jobban szereti látni a környezetét az alomból, így inkább a tálca lenne a megfelelő számára. Amikor még nem ismerjük az új kedvencet, érdemes inkább fedett almot választani, hiszen szükség esetén eltávolítható a teteje és így könnyebb alkalmazkodni a macska igényeihez.

Az alom kiválasztásakor is többféle lehetőség közül választhatunk. A legideálisabb, ha olyat vásárolunk, ami pormentes és csomósodó is egyben. Utóbbi a könnyebb tisztán tartás miatt praktikus. Fontos szempont az is, hogy illatmentes legyen, hiszen a különböző illatanyagok, erős szagok irritálhatják a cica orrát, aminek következtében vissza is utasíthatja az alom használatát. Óvakodjunk az alom egyéb szerekkel történő illatosításától is.

A macska wc helyének kiválasztására is ügyelni kell. Ilyenkor nem szabad, hogy csak azt vegyük figyelembe, hogy a gazdinak mi lenne kényelmes és megfelelő, hanem a cica igényeit is szem előtt kell tartanunk. Egy csendes és nem túl forgalmas helyre van szükség, ahol nyugodt körülmények között végezheti kedvencünk a dolgát anélkül, hogy bárki megzavarná. Az is fontos, hogy az alom az etetőtáltól messze legyen. Ha később szükségessé válik, hogy a macska wc-t másik helyre tegyük, a költöztetés mindenképpen kis lépésekben történjen és ne egyik napról a másikra, mert az könnyen összezavarhatja a cicát. Az alom tisztán tartásáról is naponta gondoskodjunk a kellő higiénia fenntartása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.