Olvasási idő: 3 perc

A macskák nap legnagyobb részében alszanak. A hajnali órákban ugyan aktívabbak, de ezenkívül többnyire gondtalanul pihennek, a gazdi számára pedig megnyugtató nézni, ahogy képesek békésen aludni egész álló nap. Ettől függetlenül minden cicának szüksége van a játékra, ami nem csak a mozgásigény szempontjából fontos, hanem azért is, hogy elmélyítsék kapcsolatukat a kétlábúval.

Sok gazdi úgy gondolja, hogy macskát tartani nagyon egyszerű dolog, hiszen nem kell naponta többször kiengedni, hogy elvégezze a dolgát, sokat alszik és hosszabb időre is egyedül lehet hagyni. Ez nagyjából igaz is, de minden macska igényli, hogy néha előkerüljön az a bizonyos kisegér, a labda, a lézer, vagy bármi egyéb eszköz, amit kedvel.

Rengeteg tárgy van, amivel játszhatunk velük, nem kell feltétlenül a boltba szaladni és ezreket költeni speciális játékokra, amire aztán néhány nap után ráunnak. Fontos, hogy a cica is egyedül is el tudja foglalni magát, tehát be kell szerezni olyan játékokat, amihez nincs szükség a gazdira. Ez főleg akkor lényeges, ha egyedüli cicáról van szó.

A közös játék nagyon fontos. Erősíti az állat és a gazdi kapcsolatát, növeli a bizalmat és sok viselkedési problémát előzhetünk meg vele. Ne feledjük, hogy a macskák ragadozó állatok és benti tartás esetén is vannak ösztöneik, amiket a játékban tudnak csak megélni. Ha időbeosztásod engedi, érdemes kialakítani egy napi rutint és nagyjából azonos időpontokban játszani, ez lehet például este a vacsora előtt, így megtanulhatja, hogy játék után vacsora, azután pedig a pihenés következik. Ha a vacsoraidő nálatok korábban van, akkor az meg is előzheti a játékot, de figyelj, hogy a kettő között mindenképp teljen el néhány óra. Ezt a saját és cicád igényeihez kell kialakítanod.

Milyen problémákat előzhetünk meg?

Egy elhanyagolt és magányos cica könnyedén agresszívvá és kezelhetetlenné válik, és sokan nem is hinnék, hogy a problémák, az éjszakai túlzott aktivitás vagy az esetleges támadások hátterében egyszerűen csak a mozgás hiánya áll, amit könnyedén orvosolni lehet.

Mit lehet játékként használni?

Rengeteg dolgot lehet játékként használni, csupán szabadjára kell engedni a fantáziánkat. Lehet egy pálcára erősített madzag, pingpong labda, de készíthetünk labdát madzagból, alufóliából, vagy dobálhatunk nekik apró plüssöket. Sok cica apportírozásra is betanítható, de akár készségfejlesztő feladatokkal is próbálkozhatunk.

Mit nem szabad?

Az első és legfontosabb, amit soha ne használjunk játékként, az a kezünk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy kiscicával a kezükkel játszanak, de erről feltétlenül le kell mondani. Amíg egy kiscica aranyosnak tűnik, ha a kezünk után kapkod, felnőtt korában már fájdalmas sérüléseket okozhat, ráadásul akkor is játéknak nézheti a gazdi kezét, amikor ő mással foglalkozna inkább. Továbbá mondjunk le a karácsonyfadíszekről is, mert még ha nem is törékeny, de a festékbevonat és a csillámok veszélyesek lehetnek. A papírból készült tárgyak szintén tabunak számítanak.

Ami fontos, hogy a játék elsődleges célja, hogy a kettőtök közti bizalmat erősítsétek vele és megadd kedvencednek a vadászat örömét.