Cicás karácsony

Olvasási idő: 4 perc

A karácsonyról talán a többségnek egy nyugodt, békés, stresszmentes időszak jut eszébe, amikor van egy kis idő kilépni a szürke hétköznapok monotonitásából, esetleg az egész évben tartó rohanásból, megállni egy pillanatra és élvezni az ünnep adta boldog pillanatokat.

Az idei karácsony kétségtelen, hogy más lesz, mint az eddig megszokottak. Szűk körben, rokonainkat és barátainkat nélkülözve kell eltöltetünk azt, de ha nem hagyjuk, akkor egy vírus nem írhatja felül a meghitt ünnepi hangulatot. Annak ellenére, hogy sok minden másképp zajlik majd, egy valamire most is ugyanúgy kell figyelnünk.

Kedvenceink ebben az időszakban is velünk vannak, és nekik bizony lehet, hogy komoly stresszel jár ez az időszak. Számát sem tudom már, hogy hány alkalommal említettem, hogy a macska a szokások rabja. A következő néhány hétben viszont a gazdik élete is megváltozik. Az adventi készülődés időszakában a rohanás lesz úrrá rajtunk, majd a karácsony beköszöntével sokkal több időt töltünk el az otthonunkban. Már önmagában ez megváltoztatja a megszokott napi ritmust, ami a ház egyedüli urának, a macskának is megbolygatja megszokott napirendjét.

Már a karácsonyt megelőzően is megjelennek otthonunkban az apró dekorációs kellékek: fényfüzérek, mini karácsonyfák, adventi koszorúk és más cukiságok. Amellett, hogy fokozzák a hangulatot, nagyobb óvatosságra is okot adnak. Mondanom sem kell, hogy mekkora veszélyt jelent, ha kedvenceink egy óvatlan pillanatban belerágcsálnak a szalagba, amivel az ajándékok dobozait bekötjük, vagy milyen súlyos következménnyel járhat, ha felügyelet nélkül marad az adventi koszorú. Utóbbit természetesen csak a jelenlétünk mellett gyújtsuk meg, és akármilyen jól mutat az asztalon a hét minden napján, bizony el kell zárni macskáink elől.

A karácsonyi nyüzsgés és a vendégek végeláthatatlan áradata idén kevésbé lesz jellemző, mégis szükséges lehet egy nyugodt, félreeső zug kialakítása, ahol cicáink meghúzhatják magukat, ha telítődnek a felfordulásból, vagy épp kezdődik a Reszkessetek betörők. Ezt a helyet már a következő napokban kiválaszthatjuk, hogy a cicáknak legyen idejük megszokni a biztonságos területet, ahol szükség esetén zavartalanul pihenhetnek.

A karácsonyfa feldíszítése előtt meg kell győződni arról, hogy az azon elhelyezésre váró gömbök és egyéb díszek nem törékeny anyagból készültek. Egy-egy törött dísz milliméteres maradványainak négykézláb történő keresése a család minden tagját leköti majd szentestére, de rombolja annak idilli hangulatát, és kedvenceink is könnyen okozhatnak vele sérüléseket maguknak a mancsukon és a szájukon, lenyelése esetén pedig akár végzetes kimenetele is lehet az incidensnek. Fontos megjegyezni szintén a karácsonyfával kapcsolatban, hogy a fenyőgyanta nyalogatása is veszélyes lehet, mert akár mérgezést is kaphatnak tőle, de óvnunk kell őket az idővel lehulló tűlevelek elfogyasztásától is, így a fa díszítését követően néhány napon belül elkerülhetetlenül szükségessé válik a rendszeres söprés.

A fa nem mászóka, nem kaparófa, nem játszótér, nem szórakoztató központ! De ezt a cicák nem tudják, így előfordulhat, hogy kénytelenek leszünk a fát a falhoz rögzíteni még annak ellenére is, hogy rendkívül stabil tartót használunk. A rögzítés mindenképp erős kötéllel történjen, mert néhány szál vékony damil könnyen a cica gyomrában köthet ki.

A mikulásvirág egy jellemző növény ilyenkor, de mérgező hatása miatt erről le kell mondani. A illóolajos párologtatók szintén csak felügyelet mellett használhatók, de a karácsonyi süteményestál sem maradhat őrizetlenül. Boci szemek ide vagy oda, az édességek nem a cicáknak valók, így érdemes ilyenkor inkább saját finomságaikkal, jutalomfalatkáikkal kedveskedni nekik.

Utolsóként talán a legfontosabb: a fényfüzér. Ha vezetékevő cicákat tartunk, szükséges lesz az elemmel működő fajtákat előnyben részesíteni a konnektorból üzemelő helyett.

Ne feledjük, a legkisebb figyelmetlenség már elég ahhoz, hogy megtörténjen a baleset, így akkor mindenképp állatorvosi konzultáció szükséges.

Ha óvatosak vagyunk, megtesszük a szükséges óvintézkedéseket és figyelünk kedvenceinkre, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy egy boldog, nyugodt karácsonyt tölthessünk el együtt.

Mindenkinek vidám készülődést és boldog, dorombolós, cicás karácsonyt kívánok!