A cicás gazdik tényleg intelligensebbek?

Olvasási idő: 3 perc

Valóban okosabbak azok, akik egy macskával osztják meg az életüket? Mi jellemző a cicás és mi a kutyás gazdikra?

Az állattartókat két nagy csoportba oszthatjuk: vannak a cicások és vannak a kutyások. Persze nem szabad megfeledkezni a rengeteg más, hobbiból tartott állatról sem, hiszen sokan előszeretettel tartanak tengerimalacot, nyuszit, hörcsögöt, egeret, de valamiért még kígyót, halat, pókot és kaméleont is.

Amióta az ember mellé került a két legnépszerűbb háziállat, tart egy örökös vita azzal kapcsolatban, hogy a kutyák vagy a macskák az okosabbak. Számos tanulmány boncolgatta már ezt a témát az elmúlt évek során, és sok-sok különböző végeredmény született. Amit viszont biztosra mondhatunk, hogy lényegi különbséget nem igazán lehet tenni. A legelfogadottabb álláspont az, hogy a kutyák az okosabbak, de valójában ez nem teljesen igaz, hiszen a cicák sem maradnak el mögöttük, csakhogy ők makacsságukról híresek, ellentétben a kutyák engedelmességével.

Arról már kevesebbet hallunk, hogy mi a helyzet a gazdikkal. Ott lehet különbséget tenni? Vajon a macskás vagy a kutyás gazdik az intelligensebbek?

A kutyás gazdik sok esetben inkább az extrovertált személyiségtípus jegyeit hordozzák magukban, de ez szerintem részben a rendszeres kutyasétáltatásra és az azzal járó szociális kapcsolatokra vezethető vissza. Ezzel szemben a macskatartókat nagyobb arányban jellemzi a befelé fordulás. Ennek elsősorban a személyiséghez van köze, semmint az intelligenciához, de utóbbit sok esetben hozzák összefüggésbe a kutatók a magasabb intelligenciával.

A két állat egyértelműen más bánásmódot követel meg az embertől. Amíg egy kutya rendszeres sétát igényel, addig a macskával akár egy könyv elolvasása közbeni simogatás is minőségi időnek számíthat. Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy a kutyások szociális érzéke könnyebben fejlődik, míg a cicások kognitív képességeik gyarapítását helyezhetik előtérbe. Persze semmi sem fekete vagy fehér, ez csupán a száraz tények alapján levonható következtetés. A két táborba tartozókat eltérő ingerek érik, így az élet más-más területén jeleskedhetnek inkább.

De hogy ki lenne az okosabb?

Minden ember a saját személyiségének megfelelő állatot választ magának, így egyértelműen az intelligenciára vonatkozó, egységesen elfogadott álláspont talán sosem fog születni még annak ellenére sem, hogy az interneten böngészve megtaláljuk mindkét oldal alátámasztását.

Ha tetszett a cikk és úgy érzed, hogy érdekes információkat olvastál, akkor látogass el a CatnipTips Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.