Egy ágyban a macskával

Olvasási idő: 5 perc

Gyakori, hogy a cicák egy ágyban alszanak a gazdival. Szinte már bevett szokásnak számít, de sokan tartoznak abba a táborba is, akik ennek még a gondolatától is ódzkodnak.

Kinek van igaza? Esetleg valahol a kettő között van a jó választás? 

Összegyűjtöttem a kedvenccel való alvás pozitívumait és negatívumait is, de elolvashatjátok, hogy megy ez nálam, egy hárommacskás háztartásban.

Hogy őszinte legyek nem vagyok benne biztos, hogy sok hátrányt tudna felsorolni egy olyan gazdi, aki mindig is a cicájával aludt. Én is gondolkodtam egy ideig a cikk piszkozata felett, mire megfogalmazódott bennem néhány ellenérv, de ehhez is egy kicsit megpróbáltam mások fejével gondolkodni.

Sokakban elsőként merül fel, hogy ez mennyire higiénikus, hiszen még ma is terjednek az interneten a rémhírek arról, hogy milyen sok betegséget terjesztenek a macskák. Egy kóbor állatra ez valóban igaz, de szerintem azt a macskát, amelyiket az ágyadba engeded, nem múlt héten találtad az utcán. Kinti-benti tartás (=a cica szabadon használhatja a macskabiztos kerítéssel körülvett teljes udvart, vagy a kifutóvá alakított udvarrészt) esetén nincs okod aggódni, mert kedvenced biztonságos környezetben tartózkodik házon kívül is. Egyetlen teendőd ilyenkor, hogy miután bement a házba, megtörlöd a lábát, hiszen te sem teszed fel a cipődet az ágyra. Erre a célra külön állatoknak szánt törlőkendőt is vásárolhatsz. Azoknak a gazdiknak pedig, akiknek a cicája az utcára is szabadon kimehet, elsőként nem a közös ágyban történő alváson, hanem a benti tartáson kell gondolkodnia. Utóbbinál még ennyi félnivalód sincs. Természetesen mindkét esetben elengedhetetlen a rendszeres oltás és a parazitamentesítés. Említhetjük azt is, hogy sok szőrt hullajtanak, de cicás háztartásokban ez megszokott, hiszen a ház bármely pontján találkozhatunk szőrszálakkal, így szerintem nem szükséges a hálószobát külön kiemelni. Ez főként allergiában és asztmában szenvedőknek okoz kellemetlenséget, náluk érthető, ha a kedvenc nem mehet fel az ágyra, esetleg nincs bejárása a hálószobába.

Ezeken kívül egy tényezőt sorolnék a hátrányok közé, ami a cica ragadozó énjével van összefüggésben. Sokszor olvasom azt, hozzáteszem tévesen, hogy a macskák éjszakai állatok. Ez nem így van. Ahogy már említettem ragadozó állatokról van szó, így aktivitásuk főként az esti és a hajnali órákra tehető. Ha a te cicádnak is elalvás után és az ébresztő csörgése előtt egy órával jut eszébe tízszer végigrohanni a házon és levadászni az összes játékot, amit talál, az bizony könnyen megzavarhat a pihenésben. Emellett az is gondot okozhat, hogy kedvenced lehet, hogy nem fog 6-7 órát ébredés nélkül aludni, tehát az éjszaka folyamán is többször felkelhet, ami szintén megzavarja a pihenést.

Pozitívumot sokkal többet sikerült összegyűjteni, azokat részletezném most. A közös játék és a fésülés kapcsán már említettem, hogy ezek erősítik a kötődést és a bizalmat cica és gazdája között. Ugyanez elmondható az összebújásról is, ami akár az esti lefekvéskor is történhet. Itt érkeztünk el arra a pontra, amikor meg kell említenem azt a sok rosszindulatot, amit azok az egyedülálló felnőttek tapasztalnak csak azért, mert macskákkal osztják meg otthonukat. A mémgyárosok számára ez egy örök téma, de valljuk be, kicsit elcsépelt és nem is fedi a valóságot, de azt is be kell ismerni, hogy valóban megmosolyogtatnak. A cica jó hatással van az idegrendszerre, így az a szingli, akinek macskája van, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, mint az, akinek nincs. A Gyógyító cicáink című írásomban rengeteg pozitív hatásról írtam, ami nem kevésbé jellemző a közös alvásra sem. A cica közelsége javítja a közérzetet, az a higgadtság pedig, amit egy macska sugároz, könnyen ragad át a gazdára is. Egy stresszes nap lezárásaként is tökéletes társaság, hiszen a dorombolásnak is számos pozitív hatása van, mellesleg felér egy nyugtató zenehallgatással. Az is tökéletes napindító, ha a reggeli ébredés után a takaróra felugorva üdvözöl. Sokaknak kávé nélkül el sem indul a nap, de nálam ez inkább a dorombolásra mondható.

Azoknak, akik inkább külön aludnának jó kompromisszum lehet egy ágy beszerzése a cicának, amire egyébként is szükség van, hiszen hosszú órákat töltenek alvással nappal is. Ez egy olyan védett helyen legyen, ahonnan jól belátja a környezetét, de közben biztonságban érezheti magát és bármikor alkalmas a visszavonulásra is, ha épp nyugalomra vágyik.

Én inkább a közös ágyban történő alvás pártján állok, amivel csak egyetlen gondom van: egyik cicám sem szeret éjjel az ágyban aludni. Napközben minden további nélkül heverészik a négylábú család a párnán, a takarón, de még a takaró alatt is, viszont éjszakára szívesebben válassza mindenki a macskabútort és a számukra kialakított helyek egyikét. Tehát bármennyire is vágyom a puha, doromboló plüsscicára, sajnos esténként nagyon ritkán van lehetőségem megtapasztalni, a reggeli köszöntéseket viszont annál inkább.