A hontalan állatok világnapjára

Olvasási idő: 3 perc
1992 óta tartják meg minden évben a hontalan állatok világnapját. Kezdetben augusztus harmadik szombatján volt, majd később átkerült augusztus 16-ra. Célja a figyelem felhívása azokra a nagyon komoly problémákra, amelyek felett sajnos a magyar társadalom jókora része máig szemet huny. Fontos a házi szaporulatok visszaszorítása és annak megértése, hogy miért érdemes az örökbefogadás mellett dönteni. Ezek mellett kiemelném azt is, hogy a szaporítók támogatása helyett a tenyésztőkhöz forduljanak azok, akik fajtatiszta kedvencre vágynak.

A világnap alkalmából összegyűjtöttem mit tehetsz te, ha hontalan állatot látsz.

A legjobb, amit érte tehetsz, ha végleg befogadod és orvoshoz viszed, otthont adsz neki, de ezt senki nem várhatja el tőled. Ha erre nincs lehetőséged, akkor csak vidd haza ideiglenesen, amíg gazdát találsz neki, amiben az állatvédők segítségét is kérheted. A közösségi oldalakon rengeteg állatvédő egyesületet és menhelyet találhatsz, akiket megkereshetsz. Ha átmenetileg szállást biztosítasz egy kóbor állatnak, akkor cserébe várhatsz segítséget tőlük az orvosi költségekben és az ellátásban is. Ha anyagi okokból vagy hely hiányában nem tudod ezeket vállalni, akkor is segíthetsz. Egy tál friss víz is akár életet menthet. Készíts róla képeket, majd a lehető leghamarabb találj segítséget! Írj egy bejegyzést macskás csoportokba vagy tedd közzé a saját profilodon!

Milyen információkat tartalmazzon egy ilyen poszt?

Jelöld meg a pontos helyszínt, hogy láttál-e bármilyen sérülést a cicán, barátságos vagy félős, fiatal vagy idős, a jelenlegi helyén mennyire van veszélyben. Azt is írd bele, hogy felvetted-e már a kapcsolatot az állatvédőkkel, ha igen, akkor kikkel. Fontos az is, hogy egy esetleges befogadó számára tudsz-e segítséget nyújtani a befogásban vagy a cica szállításában. Ha ételt és italt adtál neki, ne felejtsd el azt is feltüntetni, valamint hogy neked sajnos nincs lehetőséged többet tenni érte. Ez nem kerül pénzbe, de még erőfeszítésbe sem, viszont ha csak továbbsétálsz, azért az ő élete lehet az ár.

Egy ilyen poszt, lehet hogy egyenlő az utolsó eséllyel, azaz te vagy az utolsó esélye, így soha ne menj el mellette! Ne hidd, hogy te nem tehetsz semmit! Ez minden ember felelőssége. Ha a legtöbb, ami tőled telik annyi, hogy keresel valakit, aki segíthet, máris tettél valamit.

Sokan most azt gondolják, hogy ezt lehetetlen kivitelezni és nem kérhetjük senkitől. Az én véleményem pedig az, hogy ez lenne a minimum és minden országban így kellene működnie. De meg is lehet előzni azt, hogy ez szükségessé váljon. Ezen a ponton vissza is érkeztünk ahhoz, ami a hontalan állatok világnapjának egyik legfontosabb mondanivalója: a házi szaporulatok visszaszorítása, amihez a legfontosabb lépés az ivartalanítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.