Toxoplazmózis – van mitől tartani?

Olvasási idő: 2 perc

Sok-sok tévhit és rémhír terjed arról, hogy a macskák mekkora veszélyt jelentenek egy magzatra, melyeknek talán a negyede sem igaz. Leggyakrabban a toxoplazmózis merül fel velük kapcsolatban, ha gyerekvállalásra kerül sor.

Egy Toxoplasma gondii nevű parazita által okozott fertőzésről beszélünk, melynek kezdeti tünetei közé enyhe, az influenzához hasonló tünetek tartoznak, de legtöbb esetben észrevétlen marad. Súlyos tüneteket a legyengült immunrendszerű személyeknél és az időseknél okozhat. Mivel ez már az egész világon elterjedt betegségnek számít, így nagy számban vannak, akik átestek rajta. A fertőzöttek 80-90%-a tünetmentesen vészeli át. Felnőttkorra az átfertőzöttség már akár 50% körüli. A veszélyt egyedül a terhességi ideje alatt történő friss fertőződés jelenti, mert az kockázatos lehet a magzatra nézve.

Terjedése a macskák ürülékével és az azzal szennyezett talajjal lehetséges, de megjegyezném, hogy nem megfelelően átsült húsokkal (pl. disznó) és a mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel is, tehát nem indokolt csak a cicákra fogni. Vannak kutatások, melyek szerint nagyobb a macskától független, egyéb úton történő fertőződés esélye.

Egy frissen fertőződött kismama sem feltétlenül fertőzi tovább a magzatát, valószínűsége 50% körüli. A fertőzött csecsemők pedig születésük után csak néhány százalékban mutatnak tüneteket. Lányoknál az a legjobb, ha minél fiatalabb korban átesnek a betegségen, így semmiképp sem javasolt távol tartani a macskáktól. Egy terhes nő pedig amennyiben nem járt ezzel kapcsolatos vizsgálaton, hogy megtudja kialakult-e már a védettsége, egyszerűen bízza másra az alom takarítását. Egy rendszeresen tisztított alom pedig biztosan nem jelent kockázatot, ugyanis az ürülékükben lévő parazita csak körülbelül 48 óra elteltével lesz fertőzőképes.

Azt hiszem, hogy a sok tévhit azért maradt meg napjainkra is, mert szüleinktől és nagyszüleinktől az hallottuk, hogy a macska veszélyes és fertőzéseket hordoz. Az Óperenciás tengerről és az Üveghegyről is hallottunk meséket, mégsem hisszük el, ugye?

A toxoplazmózis közel sem jelent akkora fenyegetést, mint amekkora feneket kerítenek neki, persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni. Egy kis odafigyeléssel és a higiéniai szabályok betartásával nem kell félnünk a veszélyektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.