Macskákkal kapcsolatos babonák

Olvasási idő: 3 perc

Milyen macskákhoz köthető babonák alakultak ki a történelem során? Mi ezeknek a babonáknak a jelentése?

A macska évezredek óta az ember mindennapjainak részét képezi, ami azt jelenti, hogy bőven volt idő a különböző babonák kialakulására. Olyan hiedelmeket gyűjtöttem össze, amelyek a macskákhoz kapcsolódnak és sokan még ma is hisznek bennük.

Fekete macska

A fekete macska több helyen is a szerencse szimbóluma, de ennek ellenére nálunk és sok más országban is a szerencsétlenséggel azonosítják. 1233-ban IX. György pápa sátáni állatoknak kiáltotta ki a fekete macskákat, majd elkezdtek minden olyan macskát összegyűjteni és kivégezni, amelyikben megtalálható a fekete szín.

Az egyik legelterjedtebb babona, hogy aki előtt átmegy egy fekete macska, azt balszerencse fogja érni. Helyenként úgy tartják, ha egy síron ül, a benne nyugvó halott lelke a sátánhoz kerül. Mások szerint azt a fekete macskát, amelyik átugrik egy holttesten, azonnal meg kell ölni, különben a halottból vámpír lesz.

Fekete macska fehér szőrszállal

Vannak, akik szerint egy fekete macskát látva balszerencsére számíthatunk, kivéve azt az esetet, ha találunk rajta egy fehér szőrszálat, amit sikerül kitépnünk anélkül, hogy megkarmolna

Gyógyítás

Úgy tartják, hogy az árpa gyógyításában van szerepük, ami eltűnik, ha egy fekete macska a farkával végigsimítja azt. Ha egy trikolor cica csinálja ugyanezt, az a szemölcsre jelent gyógyírt. Ezeken kívül a cica bajszának, karmainak és szőrszálainak is tulajdonítanak jótékony hatást a népi orvoslásban.

Az időjós

Megfigyelésekkel lehet alátámasztani a macskák időjós képességét. A Dunántúlon úgy vélik, ha május 15-én és szeptember 17-én, azaz Zsófia napján egy cica a meleget keresi és például a kályhához ül, hideg időre lehet számítani. Esőt jelez, ha álmos és nem vadászik, míg hosszas mosakodás esetén tartós eső várható.

Macska az álmokban

Ha egy álomban felnőtt macska jelenik meg, az önállóságot és magabiztosságot jelent, tehát az illető ura az életének, míg egy kismacska felbukkanása arra utal, hogy el fogják csábítani. A színeket tekintve a fekete macska a bizonytalanság, a fehér a lélek ismerete és a tudatosság, a vörös a pénz jelképe. A cirmos azt jelenti, hogy bár kellemetlenségekre lehet számítani, azokat jól fogja viselni, akinek álmában feltűnik. Egy szokatlan színvilágú macska azoknak jelenik meg, akik boldogtalanok, de mások felé az ellenkezőjét mutatják.

A házasság jóslata

Amerika egyes hegyvidéki területein úgy tartják a macskák megjósolják, hogy egy lány hozzámegy-e az adott fiúhoz vagy sem. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk három szőrszálat a küszöb alá kell rejteni éjszakára egy papírba csomagolva, másnap pedig kibontani. Ha a szőrszálak „Y” alakba rendeződnek, akkor a válasz igen (yes), ha „N” alakba, akkor a válasz nem (no).

Nem szabad bántani

A néphiedelem védi is az állatokat, ugyanis aki bánt egy macskát, például belerúg, az reumás megbetegedésekre számíthat, aki pedig meg is öli, azt ennél sokkal komolyabban bünteti a sors. A babonások úgy tartják, hogy egy macskának kilenc élete van, melyből egyet elég elvenni ahhoz, hogy a tettest élete végéig szellemek kísértsék, vízbe fojtás esetén pedig maga az ördög áll majd bosszút.

Tüsszentés

Ha egy macska tüsszent, azonnal annak egészségére kell kívánni, így az egy életre megszabadíthat a fogfájástól.

Te hiszel valamilyen babonában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.