Olvasási idő: 3 perc

Szaporító: Az a tenyésztőnek nem nevezhető személy, aki megfelelő hozzáértés nélkül macskák fialtatásával futószalagon foglalkozik, emellett az anyagi haszon fontosságát a macskák érdekei elé helyezi.

Tenyésztő: Az a személy, aki törzskönyvezett szülőktől származó törzskönyvezett, korának megfelelő oltásokkal rendelkező, parazitamentesített, jó egészségügyi állapotban lévő kiscicákat ad a gazdáknak, majd azok életét a későbbiekben is figyelemmel kíséri. Leválasztásukat 12 hetes kortól tartja ideálisnak.

Házi szaporulat: Az ivartalanítás elmulasztása miatt világra jött állati utódok összessége. Rendszerint az utcára vagy hasonló gondolkodású emberek tulajdonába kerülnek, melynek következményeként további felesleges szaporulatok születnek.

Ivartalanítás: A felelős állattartás legfontosabb alappillére minden olyan gazdánál, aki macskáját nem tenyésztési szándékkal tartja. Egy mesterséges orvosi beavatkozás, melynek célja az ivarzás megelőzése, a nem kívánt szaporulatok visszaszorítása, betegségek megelőzése és az állat életének meghosszabbítása.

Benti tartás: A macska biztonságos körülményeinek biztosítása és megóvása az utcai élet veszélyeitől úgy, hogy az állat a pórázon történő sétáltatás és az állatorvosi látogatások kivételével nem hagyja el a házat.

Kinti-benti tartás: Két fajtáját különböztetjük meg. Biztonságos: a macska rendelkezésére áll egy zárt terasz, kifutó vagy macskabiztos kerítéssel körbevett udvar, miközben a házba is szabad bejárása van. Nem biztonságos: a macska szabadon elhagyhatja a házat és macskabiztos kerítés hiányában az ahhoz tartozó udvart is, miközben ki van téve a kinti világ minden veszélyének, így a várható élettartama is jelentősen lecsökken.

Kinti tartás: Két fajtáját különböztetjük meg. Biztonságos: a macska a házon kívül, de az ahhoz tartozó macskabiztos kerítéssel ellátott udvaron belül biztonságban, a veszélyektől megóvva, mégis a gazda rendszeres közelségét nélkülözve él. Nem biztonságos: a macska szabadon jár lakóhelyének környékén egy kóbor macskáéhoz hasonló életet élve. Eközben gazdája az etetésen kívül semmilyen erőfeszítést nem tesz macskája érdekében, kivéve néhány rendkívüli esetet, amikor a szükséges orvosi költségeket finanszírozzák. Az ilyen módon tartott macska életének hossza egy biztonságban tartott macskáéhoz képest jelentősen rövidebb.

Leválasztás: A kiscicák elválasztása az anyjuktól, amikor végleges gazdáikhoz kerülnek. Erre legkorábban az állatvédelmi törvény alapján 8 hetes korban kerülhet sor, de ideálisabb a megfelelő fejlődés érdekében megvárni a 12 hetes kort.

Felelősségteljes gazda: Az a macskatartó, aki állatának biztosítja a megfelelő körülményeket, testi épségét megóvja, szükségleteit kielégíti, annak szükségtelen szenvedést nem okoz, oltásait beadatja, a váratlanul felmerülő orvosi költségeit finanszírozza, ivartalaníttatja. Mindezekről a gazda az állat élete végéig köteles gondoskodni.

Ingyen elvihető: Egyenlő azzal, hogy felelőtlen gazdától származó. Az örökbeadó nem törődik az ivartalanítással és a házi szaporulatok megelőzésével. A macska valószínűleg oltás, chip és parazitamentesítés nélkül kerül hozzánk, továbbá ivartalanítási kötelezettséget sem kell vállalnunk.

Örökbefogadás: A macska családba fogadása, amivel egyidejűleg szerződésben vállalunk felelősséget az állatért annak élete végéig.

Örökbefogadási szerződés: Az a dokumentum, melyben az örökbeadó rögzíti az állat örökbefogadásának feltételeit. Aláírásával elfogadjuk azokat és véglegesítjük az örökbefogadást.

Állatvédelem: Az állat ok nélküli szenvedésének, pusztulásának megakadályozására, jólétének és minden szükségletének biztosítására irányuló tevékenység. Minden emberrel szemben alapvető elvárásnak minősül.

Kóbor macska: Gazdátlan, emberi oltalom alatt nem álló, állandó veszélyeknek kitett állat. Számuk visszaszorítása minden állatot tartó és nem tartó ember fontos feladata.

Összeszoktatás: Az a folyamat, melynek során két vagy több idegen, esetleg egymással ellenségesen viselkedő macska közötti béke kialakul és későbbi együttélésük komolyabb konfliktusoktól mentes lehet.

Fajtatiszta: A fajtatiszta macskák létszáma a macskapopulációnak csak töredékét képezi. Fajtatiszta macska kizárólag azonos fajtához tartozó egyedek keresztezéséből származhat, amit a tenyésztő törzskönyvvel is igazol.

Fajtiszta: Minden macska és kutya fajtiszta, ahogy a legtöbb állat is. Ahhoz, hogy egy macska ne legyen fajtiszta, keresztezni kellene egy másik fajhoz tartozó állattal, például egy lóval.

Keverék: Minimum két külön fajtához, de azonos fajhoz tartozó állat keresztezéséből származó utódok.