Az integető macska története

Olvasási idő: 2 perc

Honnan származik az integető macska? Milyen jelentőséget tulajdonítanak neki?

Az integető macska elnevezést a többség már valószínűleg hallotta, de azt nem biztos, hogy a másik neve a maneki neko. Egy többnyire kerámiából, ritkábban műanyagból, illetve fából készülő szoborról beszélünk, melynek eredetét a több mint 100 évvel ezelőtti Japánban kell keresnünk. Több történet is létezik a keletkezéséről, de hogy valójából mi a története, azt máig homály fedi.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik városból indult útnak az integető macska legendája. Egyesek szerint Oszakából, míg mások szerint Tokióból, de az egyértelmű, hogy Japánból. Pontos évszámot nem lehetne mondani, viszont egy 1876-os újságcikk igazolja, hogy már a 19. században is létezett. A cikk arról tesz említést, hogy egy oszakai szentélyben maneki nekót osztogattak. A századforduló idején pedig már népszerűnek számító szimbólum volt.

A szobrok színét tekintve többfélével is találkozhatunk. A leggyakoribb a háromszínű, azaz fehér alapon vörös és fekete foltokkal, ugyanis állítólag ebben a színkombinációban hozza a legtöbb szerencsét tulajdonosának. A fehér szimbolizálja a tisztaságot és a pozitív szemléletet, a fekete elűzi a gonosz szellemeket, míg az aranyszín a gazdagságot jelképezi. A piros tartja távol a betegségeket és a rossz szellemeket. A zöld segít a sikeres tanulmányokban, így sok egyetemista tart magánál ilyet kabalaként. A rózsaszín a szerelemben hoz szerencsét, tehát ez a szín is egyre elterjedtebb, főleg a fiatalok körében. Gyakori, hogy valamivel díszítik őket, ami lehet például sál, csengő vagy nyakkendő a nyakán.

Napjainkban már nem kell Japánig utazni egy ilyen szoborért, mert nálunk is egyre elterjedtebb. Találkozhatunk velük szinte már a legkisebb ajándékboltban is és megvásárolhatjuk őket különböző méretekben.

Ha hiszel a babonákban, macskaimádó vagy, esetleg mindkettő, akkor feltétlenül be kell szerezned egyet. Cicás háztartásokban a kötelező dekoráció részét képezi, arról nem is beszélve, hogy milyen aranyos egy ilyen kis szobor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.