Alombajok – tanácsok a szobatisztaságra neveléshez

Olvasási idő: 4 perc

Hogyan lehet egy cicát szobatisztaságra nevelni? Mi lehet az oka, ha nem használja az almot?

Egy új kiscica érkezése rengeteg boldog pillanatot tud okozni az egész családnak. Sok közös játék, simogatás, tanulás és ezer más pozitív dolog költözik az otthonunkba a kisállattal együtt. A nagy öröm közepette viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy macskatartóként sokkal nagyobb a felelősség a korábbinál és problémák is merülhetnek fel, melyeket meg kell tanulni kezelni. Kezdő macskatartóknak szokott fejtörést okozni az alomra szoktatás, pedig általában a cicák nagyon gyorsan megtanulják az alom használatát, viszont a későbbiekben mégis akadhatnak vele gondjaink.

Az alomhasználattal kapcsolatban felmerülő nehézségek számítanak az egyik leggyakoribb viselkedési problémának, de megjegyezném, hogy sok esetben nem könnyű megtalálni a kiváltó okot.

Ebben a cikkben a szobatisztaság elvesztésének az okait szeretném részletezni, de kihangsúlyoznám, hogy egy visszatérő vagy huzamosabb ideig fennálló probléma esetén az otthoni megoldások kutatását orvosi vizsgálatnak kell megelőznie a szervi betegségek kizárása érdekében.

Ha meggyőződtél róla, hogy nem betegség áll a háttérben, ideje átgondolni, hogy milyen egyéb okok válhatták ki. Sokszor a legapróbb tényezők azok, amikre nem is gondolunk és akár kicsi változtatások is elegendőek a sikerhez.

Ha új tisztítószerrel mostad ki az alomtálcát, esetleg új helyre tetted a házban, vagy a megszokottól eltérő márkájú almot vettél, az könnyen elveheti a cica kedvét a használatától. Talán arra sem gondoltál, hogy egy huzamosabb ideig fennálló probléma forrása az lehet, hogy soha nem is volt megfelelő helyen az alom.

Sokan állítják, hogy a mellékhelyiségben, a mosdó alatt vagy a zuhanyzó mellett van a legjobb helyen, tehát olyan helyiségben, ahol nem tartózkodsz sokat. Rá is kerestem erre a témára és őszintén szólva nagyon meglepődtem, mert sok cikkben alátámasztották ezt, de sajnos tévesen. Az alom nincs jó helyen a fürdőszobában. Egy zajos mosógép, a különféle vegyszerek és a víz (amivel a legtöbb macska nincs jó barátságban) jelenléte nem túl bizalomgerjesztő egy olyan tevékenységhez, amit minden cica zavartalanul és biztonságos közegben szeretne végezni. Az sem a legideálisabb választás, ha a fekhely vagy a tányér közelében helyezed el, mert könnyen lehet, hogy kedvenced ez esetben inkább a szoba másik felén lévő szőnyeget választja majd. Fontos megjegyezni, hogy a macskák nem szívesen használják az evésre vagy pihenésre fenntartott hely közvetlen közelében.

Egy nem megfelelően tisztított alomtálca miatt is kellemetlen következményekkel számolhatunk. Lehet, hogy tavalyelőtt Cirminek még elég volt a napi egyszeri takarítás, de mivel idén befogadtad Kormit, így már többször is szükséges, talán minden egyes használat után. Akár két-három cica wc is kell, ami egy többmacskás háztartásban különösen fontos. Sokan követik azt a szabályt, miszerint egyel több macska toalett kell, mint ahány állat van. Ez általában így rendben is van, de én mégis azt mondom, hogy a te cicádat te ismered a legjobban. Vannak az alomra kényesebb típusok és nem hajlandóak a másik cica után használni azt, inkább kisajátítanak egyet maguknak, és vannak a sorban állós fajták. Tehát ha neked két macskára csak két almod van és ez nem okoz gondot, akkor rendben van, de ha időnként „ajándékokat” találsz a padlón vagy a takarón, akkor talán mégsem elég annyi, amennyi tálca van. A plusz macska wc-nek sem mindegy, hogy hol találsz helyet, ugyanis az egymás mellett elhelyezett tálcák valószínűleg semmiféle megoldást nem jelentenek majd. Tegyük fel, hogy a nappaliban a kanapé mellett elhelyezett alom kevésnek bizonyult, amit nagyon helyesen fel is ismertél, majd elhelyezel egy plusz toalettet a régi mellé. Ez így nem számít kettőnek. Mindenképpen másik helyiségbe, de minimum az adott szoba másik felébe tedd!

Ha a cicád mindig ugyanarra a helyre pisil és az nem az alom, akkor az a teendőd, hogy arra a helyre teszel egy macska wc-t. Amennyiben nincs a szobatisztasággal problémátok, de te szeretnéd az alomtálcát átvinni egyik szobából a másikba, akkor sem ajánlott ezt minden átmenet nélkül, egyik napról a másikra megtenni. Fokozatosan húzd odébb. Nem éppen egy gyors megoldás, de még mindig jobb, ha minden nap fél méterrel teszed odébb és egy hét alatt kerül át az új helyére, mint 2 hétig takarítani utána.

A stressz is közrejátszhat az alombajokban, aminek forrása sok minden lehet:

  • költözés
  • új háziállat érkezése
  • új családtag (pl.: kisbaba születése, új partner)
  • családtag elvesztése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.