A Tom és Jerry alkotójának emlékére

Olvasási idő: 2 perc

William Hanna 1910. július 14-én született Új-Mexikó államban, azaz ma lenne 110 éves. Ezzel a rövid írással róla emlékezünk meg.

Joseph Barberával közösen dolgoztak a Puss Gets the Boot, magyarul az Elbocsátás című rövidfilmen, melynek szereplői egy macska és egy egér, Jesper és Jinx voltak. A váratlan nagy sikernek köszönhetően készült el a folytatása sorozat formájában, Tom és Jerry címmel. Talán nincs olyan ember, aki ne ismerné, ne hallott volna róla, sokunknak a kedvencei közé tartozott gyerekkorában. Eredeti sugárzása 1940-től 1967-ig tartott és összesen hét epizód lett Oscar-díjas, de számos egyéb díjat is nyertek vele. Az eredeti alkotók munkája által 114 rész készült, mára pedig már 164.

A történetét senkinek nem kell részletezni. Tom, a macska próbálja elfogni a legkülönfélébb módokon Jerryt, az egeret. Néhány epizódban azonban nem ellenségek, hanem jól kijönnek egymással. Az is előfordul, hogy egymás életét mentik meg.

A történettel képregényként is találkozhatunk, a híres macska-egér párossal pedig még videójátékokban is.

William Hanna nevéhez köthetünk számos más alkotást is: Scooby-Doo, Maci Laci, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki és a Hupikék törpikék.

A rajzfilmkészítő életének 91. évében, 2001. március 22-én hunyt el Los Angelesben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.