Kaparófák

Olvasási idő: 3 perc

Minden cicás háztartásban kell, hogy legyen kaparófa, valószínűleg nem is egy. Ezek nagyon egyszerű módot jelentenek a macska területének növelésére. Ha többszinteset szerzünk be, azzal még nagyobb teret biztosítunk. Utóbbi szükséges is, amennyiben több cicánk van. Egy mászófán még azok a macskák is képesek osztozni, akik egyébként nem sokat tartózkodnak egymás közvetlen közelében, mert ugyan közel, de mégis kényelmes távolságban tudnak elhelyezkedni a másiktól.

Annak, hogy a macska miért kapar, több oka is van. A mancsain szagmirigyek vannak, így a kaparással a saját területét jelöli ki. A másik oka a legegyértelműbb: karmait koptatja.

Egyértelmű, hogy amikor a cicánk az ajtót vagy épp a kanapét választja erre a célra, akkor nem a gazdi bosszantása miatt teszi. Azért, hogy a bútorok épek maradjanak, a gazdi tud tenni. Tehát ha a cica máshol is kapar, érdemes átgondolni, hogy elegendő kaparófával rendelkezünk-e, illetve a megfelelő helyen vannak-e elhelyezve.

A kaparófa több szerepet is betölthet, lehetnek rajta játékok és fekhelyek is. Amiatt sem kell aggódnunk, hogy nem illik majd a bútorainkhoz, hiszen már a létező összes színben találhatunk, illetve különböző méretek és formák közül tudunk választani. Lehetőség van egyedi kaparófát venni, de otthon elkészíthető megoldásokat is kereshetünk. Beszerezhetünk kedvencünknek egyszerű kaparórudat, többszintes, játékokkal és fekhelyekkel felszerelt macskabútort, kaparótáblát, de még bútorvédő szőnyeget is. Fontos odafigyelni arra, hogy a macskabútor olyan helyen legyen a házban, ahol a cicánk szívesen tölti az idejét. Semmiképp sem jó választás erre egy félreeső sarok, de egy túlzsúfolt helyiség sem.

Ha korábban nem volt kaparófa a házban, akkor be kell szereznünk egyet, majd átszoktatni őt annak a használatára. Helyezzük el a kaparófát olyan helyre, ahol azelőtt előszeretettel koptatta a karmait. Amikor rajtakapjuk, hogy továbbra is máshol csinálja, vigyük a kaparófához. Meg is jutalmazhatjuk a használatáért. A túlzott kaparás akár a stressz egyik jele is lehet. Ebben az esetben végig kell gondolni, hogy mi zavarhatja és megpróbálni változtatni. Sok minden okozhat stresszt a macskáknál, például a nem megfelelő fekhely, ha nincs kellően biztonságos búvóhely számára, nincs egy magasabban fekvő elkülönített helye, fenyegetve érzi magát, vagy épp túl sok a zaj. A stresszes macskáról egy korábbi cikkben további hasznos információkat tudhatsz meg.