Így lehet kinti macskád

Olvasási idő: 5 perc

Az állatvédelmi törvény alapján egyértelmű, hogy minden állattartó kötelessége állatait saját telkének határain belül tartani. Ez többnyire a családi házakban élőknek jelenthet gondot. Kutyánál ez könnyedén megoldható, hiszen már egy átlagos kerítéssel is megakadályozhatjuk, hogy kijusson az udvarunkból. Macskákkal egy kicsit bonyolultabb a helyzet, de nem lehetetlen.

A „nem lehet bezárni a macskát” és a „megadjuk neki a szabadságot” kifogások kora lejárt. Számtalan veszély leselkedik rájuk odakint, amitől a gazdi felelőssége megóvni. Többek között gyógyíthatatlan betegségek, autók, állatkínzók, rosszindulatú szomszédok, kutyák, macskák és nagyobb állatok várnak rájuk odakint. Legegyszerűbben a biztonságuk a benti tartással kivitelezhető, de vannak lehetőségeink arra is, hogy kinti-benti macskát tartsunk.

Valószínűleg sokak számára elképzelhetetlen, hogy megoldjuk egy kinti-benti macska biztonságos tartását, bár szerencsére egyre jobban terjednek az interneten a különböző képek a macskabiztos kerítésekről és a macskahálóról. Ez egy nagyon pozitív dolog, de ez olyan téma, amit sosem lehet túlzásba vinni, hiszen fontos, hogy minél több emberhez elérjen. Lehetőleg olyanokhoz is, akik eddig máshogy gondolkodtak, de nyitottak a változtatás felé. Azok is találhatnak hasznos tippeket, akik pont, hogy távol szeretnék tartani udvaruktól az idegen macskákat a saját kutyáik miatt.

Ebben a cikkben a kinti tartáshoz adok tippeket, melyek közül párat egy kis otthoni barkácsolással is el lehet készíteni és anyagilag nem olyan megterhelő, mint azt elsőre hinné az ember.

Három fontos szempontnak kell megfelelnie a kerítésnek ahhoz, hogy cicabiztosnak nevezhessük:
1.Nem tudjon a cica felmászni
2.Ne tudjon kibújni sem a rácsok között, sem a kerítés alatt, sem pedig mellette
3.Mindkettő vonatkozik a szomszéd kerítésére is

Már meglévő kerítésed tetejére feszíts ki egy hálót, drótot, amit a tetején 45 fokban megdöntesz. Az is jó megoldás, ha új kerítés készítésekor már alapból a drótos megoldást választod, ami lehet akár 3-4 méter magas is, melynek tetejét szintén 45 fokos szögben döntöd. Egy ilyen kerítésen cicád kiélheti magát és próbára teheti ügyességét a mászásban és nem kell aggódnod attól, hogy kijut, ugyanis ilyen dőlésszögnél már nem tudja megtartani magát.

A kerítés tetejére erősített forgó rúd is tökéletes megoldás. Ebben a cica nem tud megkapaszkodni, így értelemszerűen átmászni sem. Mivel ez a rúd a kerítés tetején helyezkedik el, így az idegen macskák bejutását is akadályozza.

Ne feledd, hogy a cicák képesek nagyot ugrani, így egy 2 méter magas kerítés semmi esetre sem elegendő, de ha erre a két méteres alap kerítésedre erősíted rá a rácsot a megdöntött felső résszel, az már rendszerint elég kell, hogy legyen. Ha van fa a telkeden közel a kerítéshez, akkor arról sem szabad megfeledkezned. Egyik megoldás, hogy a kerítés felé eső ágait levágod úgy, hogy a cica biztosan ne tudjon kijutni azon keresztül. A másik lehetőség, ha fára is macskahálót erősítesz azokra a részekre, ahol a cica átmászhat. Utóbbi egy kicsit macerás feladat, hiszen nehéz macskafejjel gondolkodni és minden apró kis ágat szemügyre véve az ágak közé hálót húzni. Nem mellesleg a megoldás tőlünk is igényel egy kis fára mászást.

Ha elkészült a macskabiztos kerítésed, első néhány alkalommal semmiképp ne hagyd kint a cicádat felügyelet nélkül, ugyanis vannak köztük egész ügyes szabadulóművészek. Hagyd, hogy megismerje az új környezetet, de figyeld a reakcióit, illetve, hogy talál-e lehetőséget a szökésre. Amennyiben igen, javítani kell a hibát.

Növényzettől minden esetben mentesnek kell lennie a kerítésnek, mert az segítheti a cicát abban, hogy megkapaszkodjon. Néhány weboldalon én is olvastam már a macskabiztos megoldások között, hogy a szúrós növények felfuttatása a kerítésre elveszi a kedvét a mászástól és azzal is telken belül lehet tartani. Itt álljunk meg egy pillanatra! Próbálom azt hinni, hogy ezt senki sem gondolta komolyan, de sajnos nem így van. Ezt a lehetőséget mindenki felejtse el, ahogy a szögesdrótot is!

Ha nem szeretnéd, hogy a cicád az egész udvart szabadon használja, abban az esetben elválaszthatsz neki egy kis részt akár a ház bejárata körül, vagy attól távolabb is, ahova rendszeresen kimehet nézelődni. Ilyen kifutókra is láthattok példákat a cikk végén lévő galériában.

Fontos, hogy a kertben ne legyenek a cicák számára mérgező nővények és semmi olyan veszélyes tárgy, ahol baleset érheti. Ültethetsz számára macskamentát is az udvarra vagy a kifutóba, ami garantáltan tetszeni fog neki.

Emellett megtaníthatod kedvencedet pórázon is sétálni, hogy a még tágabb világot is megismerje. Nem mindegyikük képes ezt megtanulni és vannak olyanok is, akik csak rengeteg gyakorlás és türelem árán sajátítják el. Ám amelyik megtanulta, rendszerint imádja is. A sétáltatásról bővebben olvashatsz a Macska a póráz végén című írásomban.

Köszönet a képekért a Cat Net macskaháló Facebook oldal és a macskahalo.com weboldal tulajdonosának. Ha macskabiztos kerítés vagy kifutó kialakítása előtt állsz, nézz körül ezen az oldalon is, mert biztosan megtalálod azt, ami számodra és a cicádnak is a legmegfelelőbb választás.