Gyógyító cicáink

Olvasási idő: 3 perc

A macskákat már évszázadokkal ezelőtt is sok hiedelem övezte. Míg Egyiptomban isteni tisztelet járt nekik, addig Európa számos országában üldözték és kivégezték őket. Utóbbi főként a balszerencsét hozó fekete macskákról szóló babona elterjedését okozta, amiről bővebben egy korábbi, A macskák irtása a középkorban című cikkemben olvashatsz.

Próbáltam összegyűjteni minél több indokot, hogy miért érdemes cicát tartani. Számos pozitív egészségügyi hatást lehetne felsorolni a macskák mellett szóló érvek listáján, arról nem is beszélve, hogy tökéletes társai az embernek. Rengeteg történetet találunk olyan emberekről, akik valami óriási dolgot köszönhetnek a cicáiknak. Gyógyulást betegségből, leszokást a kábítószerről, családot, barátot, vagy akár az életüket. Most főleg az egészségügyi pozitívumokra szeretnék kitérni.
Sokan mondják, hogy macskát tartani egészségtelen, mert koszosak, büdösek és betegségeket terjesztenek. Ez így is van. Mert aki így gondolkodik, annak véleményem szerint arra sincs agyi kapacitása, hogy tudja, egy macskát biztonságban tartunk: bent, vagy macskabiztos udvaron. Aki így tesz, annak biztos, hogy nincs miért aggódnia.

Sok gazdi véleménye megegyezik abban, hogy amikor cicájuk közelében tartózkodnak, sokkal nyugodtabbak és alapvetően jobb a közérzetük. Ez teljesen logikus. Amíg a cicáddal foglalkozol, nem gondolsz a problémákra, kedvencedre koncentrálsz, egy kicsit kikapcsolsz a napi rohanásból és ez mindkettőtökre jó hatással van. Az állatterápiát többek között ezért javasolják sokan. Szintén a stressz csökkentését szolgálja a cicával való játék, ami nem mellesleg a cica és a gazdi közötti kötődést erősíti. Ha valaki gyakran stresszes, az a vérnyomásra is hatással van. Akinek pedig tartósan magas a vérnyomása, annál az egyéb szívvel és a keringéssel kapcsolatos megbetegedések kockázata is magasabb. Egy doromboló háziállat pedig ahogy írtam, segít a stresszoldásban, így az ebből eredő megbetegedések rizikója is csökken. A dorombolás a csontokra és az izmokra is jótékony hatással van. A macskák sérülései, törött csontjai gyorsabban gyógyulnak. Kutatások igazolják, hogy ennek hátterében a dorombolás áll. A 20-240 Hz közötti vibráció a sebgyógyulást is segíti. A kutatók imitálták is ezt a vibrációt, mellyel igazolni tudták ezt a jótékony hatást.

Az Alzheimer-kor kezelésében is szerepet vállalnak a cicák. A betegség szorongással is együtt járhat, amit bizonyítottan csökkenteni képesek. Ugyanez elmondható az AIDS-betegek kezeléséről. Szintén segíthet a macskatartás az időseken és a krónikus betegeken, de hasonlóan jó hatással van az álmatlanságban szenvedőkre. A macskák jó terapeuták is. Az idősek mellett a demenciában szenvedők és a figyelemhiányos gyerekek segítségére is szolgálnak. Mellettük az egyedüllét érzése is csökken.

Gyakran hallok olyan történeteket, hogy kisgyermek születésekor a macskától megválnak a párok. Ez több okból is rossz ötlet, de most az egészségügyi részére térnék ki. Ha egy gyerek cicák társaságában nő fel, az pozitív hatással van a személyiségére és felelősségtudata is fejlődik.

Ezek alapján úgy gondolom, hogy aki apróságok miatt lemond a cicájáról, vagy aki nem biztos abban, hogy befogadna egyet, az olvassa el ezt a cikket, vagy egy másikat erről a témáról, mert amennyivel könnyebb az élet macska nélkül, annyival szegényebb is.