Életekről döntesz

Olvasási idő: 3 perc

Legyünk naivak és feltételezzük azt, hogy mindenki felelős állattartó! Képzeljünk el egy ilyen világot most a cikk kedvéért erre a néhány percre!

Ha valaki talál az utcán egy kiscicát, valószínűleg egy helyi, vagy közeli állatvédő egyesület segítségét fogja kérni, hogy vegyék gondozásba és keressenek neki felelős gazdát.

Az én szememben az állatmentő egyesületek sajnos két részre szakadtak az elmúlt időszakban.

Hogy miért?

Millió helyen látjuk, köztük a CatnipTips-en is a korábbi cikkekben, hogy a macskáknak semmi keresnivalójuk nincs az utcán, amit elég alaposan meg is indokoltam a Kifogások vagy jogos érvek című írásomban. Sok-sok csoportban látom a különböző cikkeket a macskabiztos megoldásokhoz, például a kerítés és a terasz átalakításához, vagy épp a macskahálós ablakokról. Ezek tök jó dolgok. Remélem, ha másként nem is, de azzal, hogy ezt már szó szerint túltoljuk, talán beleivódik az emberek tudatába, hogy miként lehet egy macskát kint tartani.

Ezzel szemben vannak olyan magukat állatvédőknek tartó szervezetek, akik szabadidejüket, pénzt és energiát nem sajnálva mennek a bajbajutott cicákért ünnepnapon, hétvégén, munka után, bármikor, ami valóban tiszteletreméltó munka. De! Ha mindezt megteszik az állatokért, akkor miért olvasom utána a gazdikereső posztokat, amiben akár kinti-benti tartásra is adják a macskákat? Persze az is oda van írva, hogy a kinti-benti tartás csak akkor jöhet szóba, ha nem forgalmas környéken lakik a jelentkező. Rögtön felmerül bennem ilyenkor egy kérdés. Ha kevés autó jár az utcában, akkor arra a betegségek sem járnak? Annyi energiát fektetnek ezek az emberek a munkájukba, akkor miért csinálnak ezzel egy végtelen körforgást? Megmentenek egy cicát az utcáról, orvoshoz viszik, ápolják és etetik, aztán odaadják kijárósnak. Előbb vagy utóbb megbetegedhet, elkóborolhat és újra mentésre váró cicává válhat. Ez így ebben a formában nem megoldás.

Kanyarodjunk most vissza egy korábbi gondolathoz! Tehát amennyiben nem forgalmas a környék, kimehet a macska. Tényleg az autók az egyetlen veszélyforrás? Felejtsük most el azt a képzelt felelős világot, amit az elején említettem és térjünk vissza a valóságba! Ha nincs forgalom, nincsenek betegségek? Ha nincs forgalom, nincsenek rosszindulatú emberek, akik megmérgezik és bántalmazzák az állatokat? Ha nincs forgalom, akkor nincsenek más állatok sem, amik megölhetik a macskát? Valóban csak az az egy, amitől meg kell óvni őket?

Ne legyenek félreértések! Szó sincs arról, hogy a jóban is a rosszat látom. Azon az állásponton vagyok, hogy amit csinálunk, azt csináljuk rendesen és ne csak csinálgassuk!

A segítőszándékban nem szabad a rosszindulatot keresni. Amiről itt szó volt az nem is rosszindulat kérdése, inkább csak meggondolatlanság.

Ha csak úgy lehet, vagy úgy könnyebb gazdát találni egy mentett cicának, hogy kinti-benti tartásra adják, akkor talán jobb, ha később lesz gazdája, de az legyen felelős és kíméljük meg magunkat és az állatot is az esetleges későbbi kellemetlenségektől.

Azt szokták mondani, hogy előbb gondolkodj és csak azután beszélj, de talán ez az az eset, amikor kétszer is érdemes átgondolni, mert életekről döntesz.