Olvasási idő: 3 perc

Meggyőződésem, hogy az egyik legnehezebb kihívás a gazdik életében a kutya és a macska összeszoktatása. Ha kutyánk mellé macskát, vagy macskánk mellé kutyát vállalunk, akkor több, mint valószínű, hogy sok nehézséggel kell szembenéznünk. Persze mindig vannak kivételek és előfordulhat, hogy kellemes meglepetésben lesz részünk sokkal előbb, mint várnánk.

Az internet tele van kutya-macska barátságot ábrázoló fényképekkel, videókkal, de ugyanúgy találkozhatunk vicces jelenetekkel, amikor a kutyákat rettegésben tartják apró doromboló ragadozóink.

A háború elsősorban a félreértelmezett kommunikációval magyarázható. Aki ismeri mindkét állat testbeszédét könnyen rájöhet, hogy mi lehet az egyik oka az ellenségeskedésnek. Például, ha egy kutya a farkát csóválja, akkor azzal örömét fejezi ki, míg a macskáknál ez feszültséget jelent.

Fokozatosan és nagy türelemmel azonban elérhető a békés viszony, sőt sok esetben még a bizalom és a barátság is. Vannak tényezők, melyek könnyítik a barátkozás folyamatát, például, ha a macska érkezik később, méghozzá kölyökként; illetve vannak nehezítő tényezők is, például amikor két felnőtt állatot kell egymáshoz szoktatni.

Nem feltétlenül csak másik macskákkal és kutyákkal kell összeszoktatni cicánkat. Más kedvencek is lehetnek a családban, többek között papagáj, hörcsög, tengerimalac stb. Négylábú gyerekeink tündéri természete pedig néha nagy meglepetéseket tud okozni és békében élnek bármilyen más állattal.

Összegyűjtöttem néhány igazán aranyos képet, amikor jól alakultak a dolgok és kedvenceink tökéletes harmóniában vannak egymással, majd a cikk végén egy összeállítást nézhettek meg a kutyák és a macskák barátságáról.

A te cicádnak milyen a kapcsolata a kutyákkal?