Kifogások vagy jogos érvek?

Olvasási idő: 5 perc

A macskák évezredekkel ezelőtt szegődtek az ember mellé, amikor még tartásuk egyik elsődleges oka a rágcsálók irtása volt. Ahogy telt az idő, sokat változott a szerepük. Az ókorban isteni tisztelet járt nekik, majd a középkorban a sátán leszármazottjaiként üldözték őket. Voltak ők nagy becsben tartott isteni ajándékok, de voltak balszerencsét hozó állatok is.

„A macska szép és aranyos, de megfogja az egeret és ez a lényeg.”

„A macska házi kedvenc, de más szerepe is van.”

„Inkább éljen öt évet boldogan, mint 20 évet rabként bezárva.”

…sorolják az érveket azok, akik szerint nem lehet „elvenni” egy macska szabadságát.

Gondoljunk vissza saját gyerekkorunkra, vagy arra, amit szüleink és nagyszüleink meséltek. Macska az udvaron, macska a teraszon, macska a hétvégi háznál. Vitte az ajándékokat az ajtóba, egeret, patkányt, gyíkot, meg amit éppen talált. Ennek megvan a maga kis megmosolyogtató oldala nyilván, de van egy másik oldala is: amikor végigpörög a fejünkben, hogy milyen utat tett meg azért a zsákmányért. Legjobb esetben is csak átment az úton, ahol szerencsére nem ütötte el az autó, majd a szemközti árokban meg is volt az áldozat. Önmagában ez sem a hosszú élet titka, főleg mert ez nem feltétlenül így történik. Zsákmányszerző kalandjai során nemcsak autókkal találkozhat, hanem a szintén felelőtlen szomszéd nagyobb macskájával, a szintén felelőtlen másik szomszéd beteg macskájával, kóbor kutyákkal és más állatokkal is. Nem szabad elfelejteni, hogy a rosszindulatnak nincs határa, hiszen milliószor halljuk, látjuk, olvassuk, hogy szegekkel teli konzervet vagy fagyállóval átitatott kenyérdarabot találtak az utcán, amit az arra sétáló kutyáknak szántak. Persze, a cicád nem tudja, hogy azzal „csak” a kutyát akarják eltenni az útból és ő is megeheti. Ezenkívül is sorolhatnánk még a rájuk leselkedő veszélyeket, köztük számtalan betegséget is.

Rengetegen vannak, akik szerint egy macskának nem lehet határokat szabni, szabad állat volt mindig, legyen most is az. Régen talán még kevesebb volt a veszélyforrás, de ma már egészen más világot élünk. Míg nagyszüleink és az ő nagyszüleik korában jó esetben naponta három lovasszekérrel találkozott egy kinti macska, most már ezt nem mondhatjuk el. Az egyik legnépszerűbb háziállatról beszélünk, így abban az esetben, ha mindenki kint tartaná, akkor rengetegen lennének, fokozva ezzel a betegségek terjedését is, a háziszaporulatokról nem is beszélve. De ne a másiktól várjuk, hogy legyen az övé bent. Legyél Te az, aki felelősen tartja az állatait!

Bent a lakásban tartani őket nem állatkínzás, nekik ez nem szenvedés. Bent is lehet biztosítani számukra olyan életet, hogy ne szenvedjenek hiányt.

„De bent nem tud vadászni.” – A cicáknál a játék ugyanolyan tervezést és ügyességet igényel, mint a vadászat, tehát játékokra nem érdemes sajnálni a pénzt.

„De bent nem tud fára mászni.” – Fára valóban nem, de millió lehetőség van a kaparófák és macskabútorok terén, amivel ezt az igényüket is biztonságos keretek között tudjuk kielégíteni.

„De akkor sem lehet őket a négy fal közé zárni.” – De! Ha kiskorától fogva bent van, akkor nem fog vágyni egy olyan világba, aminek gyakorlatilag a létezéséről sem tud.

„De ha felnőtt cicát fogadok be kintről, őt már nem lehet benti macskaként tartani.” – De lehet! Ha pedig igényli a kinti világot, akkor hám és póráz segítségével teljes biztonságban tarthatod a cicádat. Ennek megtanítása általában több időt vesz igénybe, mint a kutyáknál, de megéri.

„A macska mindig is kint volt, nem lehet bezárni. Nem kutya.” – Ebben annyi igazság van, hogy valóban nem kutya, hanem macska. Ha ennyire a múlt században kívánunk élni, akkor pedig nem ezt a cikket kellene olvasni, ehhez internet kell, ami 100 éve aligha volt divat.

„De én nem fogok macskát pórázon sétáltatni.” – Nem is muszáj. Rengeteg opció létezik arra, hogy hogyan tudod a kertedet cicabiztossá tenni. Macskahálós terasz, forgóhengerrel ellátott kerítés stb. Ezeknek anyagi vonzata is megtérül, hiszen hosszú évekkel tovább élvezhetitek egymás társaságát.

Felmerült bennem a kérdés, hogy aki azon az állásponton van a 21. században, hogy egy macska csak kintre való, akkor ő vajon az internetet sem használja? Hiszen ebből arra lehet következtetni, hogy egyáltalán nem hajlandó haladni a korral és nem használ mobiltelefont, a tévéje fekete-fehér és a kerti kútból húzza fel a vizet. Gondolom ezek közül egyik sem igaz rájuk, viszont akkor itt az ideje a macskatartást is átgondolni, mert életekről beszélünk, akik kiszolgáltatottak és a mi felelősségtudatunk szükséges ahhoz, hogy biztonságban és egészségben éljék le az életüket.