A vihartól félő cicáink

Olvasási idő: 2 perc

Mi a teendő, ha kedvencünk fél a viharban? Mit tehetünk érte? Hogyan lehet megnyugtatni?

Sok kutya fél a dörgéstől, de akár még a nagyobb széltől is és minden szokatlan, ismeretlen zajtól, például a tűzijátéktól és a petárdától. Ezzel többnyire azok is tisztában vannak, akiknek nincsenek háziállataik. Az viszont, hogy ugyanez jellemző lehet a macskákra, már kevésbé elterjedt ismeret. Legtöbbször mindig a kutyákról esik szó ennek kapcsán, a cicagazdik pedig tanácstalanul állnak a helyzet előtt, hogy mit tegyenek ilyenkor rettegő kedvencükkel, hiszen nem feltétlenül ugyanaz a megfelelő bánásmód, mint a kutyáknál.

Gondoljunk csak bele! Azoknak a cicáknak, akiknek most lakásunkban adunk otthont, az őseik a vadonban éltek, ahol a vihar egyet jelentett azzal, hogy veszélyes a szabadban tartózkodni és menedéket kell keresni. Ezt az ösztönt pedig nem lehet eltörölni a háziasítással. Gyakorlatilag egy természetes reakcióról van szó, de egyértelmű, hogy kedvencünk rémületét látva mindenképpen segíteni szeretnénk rajta.

A macskának békeidőkben is fontos, hogy legyen biztonságos búvóhely a házban, ahol senki sem zavarja és nyugodtan pihenhet. Ez a szabály egy-egy nyári mennydörgéses vihar alkalmával fokozottan igaz. Ilyenkor jobban oda kell figyelnünk arra, hogy legyenek számára megfelelő zugok, rejtekhelyek, ahol meghúzatja magát. Bármi olyan hely alkalmas lehet erre a célra, ahol biztonságban érezheti magát, például egy szekrény, egy doboz, de akár a macskahordozó is, ha szeret abba belebújni.

Amennyiben macskabiztos udvarunk vagy teraszunk van és így a cica kinti-benti életet él, még macskabiztos kert esetén is érdemes erre az időre beengedni a házba, ugyanis bent a zajokat sem hallja annyira.

Segítsünk neki ellazulni! Erre a célra lehet használni párologtatót, de akár macskamentát is bevethetünk.

Szintén fontos, hogy amennyiben ő nem keresi a gazdi társaságát, hagyjuk a rejtekhelyén átvészelni ezt a néhány órát és ne zavarjuk meg őt. Annyit tehetünk, hogy az etetőjét és a vizét könnyebben elérhető helyre tesszük.
Ha nem az ágy legbelső sarkát választotta menedékként és esetleg fel-alá járkál a házban, akkor megpróbálhatjuk elterelni a figyelmét egy kis játékkal.

A te cicád fél a viharban? Hol keres búvóhelyet magának?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.