Olvasási idő: 3 perc

A macskafélékhez tartozó fajok elképesztő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, aminek köszönhetően a legkülönbözőbb élőhelyeken is előfordulnak, a sivatagoktól egészen az esőerdőkig. Méretük szintén nagyon eltérő. Vannak különösen kistermetűek (rozsdafoltos macska: 1-1,5 kg) és hatalmas példányok is (tigris: akár 300 kg). (Forrás: Wikipedia)

Wikipedia adatai alapján macskafélék közös őse a 25 millió évvel ezelőtt élt Proailurus, de közvetlen őse a 20-10 millió éve élt Pseudaelurus volt. Előbbitől származnak a cibetmacskafélék és a mongúzfélék.

Az évmilliók során több evolúciós zsákutcát is találhatunk a fejlődésükben. Ezek a kihalásra ítéltetett fajok, például a kardfogú macska. Falkában vadásztak, szemfogaik akár 28 centiméter hosszúak is lehettek. Hosszú évekig, pontosabban évmilliókig a Föld csúcsragadozói voltak. 10 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki az első fajaik, a holocén elején pedig végleg kihaltak. Újabb kutatások azt igazolják, hogy a legősibb ma élő nemük a Panthera, amihez az oroszlán és a tigris is tartozik.

Feltételezések szerint az első „igazi” macskafélék körülbelül 12 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A legkésőbb kifejlődött nem a Felis, ahova a házi macska is tartozik, de ide soroljuk a vadmacskát is. Ezek a már kihalt Martelli-macskától származnak és elterjedtek Európában, Ázsiában és Afrikában is. Egyes kutatások szerint a macska háziasítása már 9000 éve elkezdődött. Háziasításukról bővebben olvashatsz A macska – Évezredek története című cikkben.

Az ember és a macska több évezredes közös múltja ellenére is szomorú sors várt rájuk a történelem egyes időszakaiban, melyről többet megtudhatsz A macskák irtása a középkorban című cikkből.

A szelektív tenyésztés és a fajtatiszta példányok törzskönyvezése csak a 19. században kezdődött. Az első kiállítást 1871-ben rendezték meg Londonban.

Úgy gondolom kijelenthetjük, hogy a macskák mára az internet koronázatlan királyaivá váltak.

Mihányi Nóra cicája, Mau