Miért dagaszt a cica?

Olvasási idő: 2 perc

Gyakran figyelhetjük meg cicáinknál, hogy a kanapén, egy puha takarón, vagy épp a gazdi ölében dagasztani kezd. Előfordulhat simogatáskor, lefekvés előtt és dorombolás közben.

Mit jelent ez náluk?

Több feltételezés is van azzal kapcsolatban, hogy miért dagasztanak.

Kölyökkoruk kellemes emlékeit idézi, amikor a kiscicák evés közben dagasztják anyjukat, fokozva ezzel a tejtermelést. Ezt a viselkedést pedig sok cica megőrzi felnőtt korára is. Dagasztás közben többségük dorombol is.

Fekhelykészítés is lehet a célja ennek a tevékenységnek. Saját cicáimnál is gyakran tapasztalom ezt a takarón, majd néhány perc múlva kényelmesen elhelyezkednek alváshoz készülve.

Bizonyított tény, hogy a macskák kaparás közben az ujjbegyeik közt lévő illatmirigyekkel jelölnek meg egy adott helyet. Ez alapján ezt a célt sem lehet kizárni.

Nem minden cica dagaszt, valamint nem minden dagasztó cica használja közben a karmait. Az viszont sokaknak ismerős lehet, hogy néha az ölünkben túlzásba tudják vinni a karmaikat illetően, ami már zavaró tud lenni. De ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínű, hogy jól érzi magát a közelünkben és boldog.

A boldog cica további ismertetőjeleiről bővebben olvashatsz a „3+1 jel, hogy boldog a macskád” című cikkben.