“Ingyen elvihető”

Olvasási idő: 2 perc

Sokan vannak, akik ha cicát szeretnének, egyből felkapják a fejüket ha azt hallják, olvassák, hogy „Kiscica ingyen elvihető”.

Sajnos ez legtöbb esetben sok minden mást is jelent. Sok negatív jellemzőt lehetne felsorolni mellé, hogy mire is lehet számítani egy ilyen cicával kapcsolatban.

Az ingyen elvihető egyenlő azzal, hogy felelőtlen gazdától származó. Egyenlő azzal, hogy az örökbeadó nem törődik az ivartalanítással és a házi szaporulatok megelőzésével. Gyakorlatilag abban is biztosak lehetünk, hogy a cica oltás, valamint chip és parazitamentesítés nélkül kerül hozzánk. Ezek közül pedig a chip hiánya a legkisebb probléma. Nyilvánvaló az is, hogy ivartalanítási kötelezettséget sem kell vállalnunk.

Na és mivel egyenlő ez a sok minden, amit most felsoroltam?

Ha ilyen cicát választunk, akkor azzal megerősítjük a felelőtlen gazdát ebben a helytelen magatartásban és arra ösztönözzük, hogy továbbra se ivartalanítson, hiszen úgyis lesz helye a kicsiknek.

Ha házi szaporulatból fogadunk be, akkor a civil állatmentők és a menhelyek munkáját nehezítjük. Minden ilyen macska elveszi a lehetőséget egy mentett kisállattól, aki ez miatt nem talál gazdára. Akinek pedig nem lesz gazdája, az megfosztja az esélytől azt a cicát, aki az utcán marad, esetleg emiatt meg is hal, hiszen hely hiányában nem tudják fogadni a menhelyek.

Ezekkel nem azt mondom, hogy ők nem érdemelnek segítséget, hiszen nem így van. Mondanivalóm lényege nem más, mint az ivartalanítás fontossága.