A szervál

Olvasási idő: 2 perc

Ezúttal nem egy házimacskáról, hanem egy Afrikában honos vadmacskáról beszélünk. Sok területen már kihalt, ugyanis gyakran válik a leopárdok áldozatává, valamint az emberek is vadásszák bundája miatt. Már csak főleg Nyugat- és Kelet-Afrikában fordul elő.

Bár ügyesen, de ritkán mászik fára. Ragadozó, többnyire éjszaka vadászik. Zsákmányát nagyrészt a rágcsálók teszik ki. A Wikipedia adatai alapján hossza elérheti az egy métert is, farka 24 és 46 cm közötti, élettartama pedig fogságban 15-20 év is lehet. Súlya nőstényeknél 12, hímek esetében 18 kg is lehet. Különleges mintázata segíti a rejtőzködésben. Fülei kisméretű feje miatt aránytalanul nagynak tűnnek. Homokszínű bundáján fekete pettyek találhatók, ami fogságban eltérő lehet. A házimacskánál jóval aktívabb és intelligensebb. Tud dorombolni, de a megszokottnál jóval mélyebb hangon. A szervál egy vadmacska, külön ki sem kell emelni, hogy természetesen vad. A háziasított példányok nyilván szelídebbek. A kiskorától ember mellett élők gazdájukkal kedvesek, játékosak, viszont a házimacskákat még ha el is fogadják, hajlamosak akaratukon kívül is sérüléseket okozni.

A szervál, mint háziállat

Annak ellenére, hogy a szervál egy vadmacska, több helyen is tartják háziállatként. Csak kellő szakértelemmel, szigorú szabályok betartása mellett tartható, melyhez engedély is szükséges.

Aki kíváncsi erre a gyönyörű külsejű vadmacskára, azt javaslom inkább az állatkertet válassza a találkozóhoz.

Forrás: Wikipedia