A macska koronavírusa

Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban egyre elterjedtebbé vált a koronavírus témája. Sok a pánikot keltő hír és a félreértés. Nézzük át, hogy pontosan mit is jelent ez a betegség a macskáknál!

A koronavírus egyre szélesebb körben elterjedt az embereknél és az állatoknál egyaránt. Előbbi esetben a 2019-es év végén Kínában megjelent, COVID-19 névre keresztelt vírustörzset kell érteni. Viszont most nem erről, hanem négylábú családtagjainkat érintő törzséről fogunk beszélni.

A macska koronavírusának (FCov) két típusát különböztetjük meg: az enterális koronavírust, illetve a FIP-et okozó változatát. A fertőzés több úton is terjedhet: egymás mosdatásával, közös alomtálca használatával, de akár bizonyos macskák ápolására használt eszközökkel is továbbadható.

Az enterális koronavírus a beleket támadja, hasmenést okoz. Ennek mutálódása okozza a FIP-et, ami már a betegség egy végzetes formája. Kialakulására a mai napig nincs kielégítő magyarázat. A FIP fertőzött macska hasürege vagy mellkasa feltelik vízzel, vagy csomók alakulnak ki a belső szerveken. Ez alapján lehet nedves, illetve száraz FIP. A nedves forma további tünetei a láz, hányás, hasmenés és az étvágy csökkenése. A száraz formát a kölyökmacskák lassult növekedése, hasmenés, láz, a szemek gyulladása és görcsök jellemzik. A Wikipedia alapján az esetek kb. kétharmada a nedves fajtába sorolható. Szintén innen származó adat, hogy a kijárós macskák 5%-a FIP miatt hal meg.

Valószínű, de még nem bizonyított, hogy a fertőzés a méhlepényen keresztül is terjedhet az anyáról a kicsikre.

A betegség vérvizsgálat segítségével nagy valószínűséggel kimutatható. Jelenleg nem gyógyítható, csak a tünetek kezelése lehetséges, de azzal is csupán hónapokkal lehet meghosszabbítani az állat életét.

A legkisebb gyanú felmerülése esetén is indokolt állatorvost felkeresni, ilyen például bármilyen mellkasi probléma, hasmenés, szokatlan bágyadtság, de sok egyéb tünet is szükségessé teheti az sürgős állatorvosi látogatást. Fontos megemlíteni, hogy számos dolognak utána lehet olvasni interneten, sok mindennel kapcsolatban szerezhetünk információkat, de orvosi kérdésekkel irány a rendelő! Mindezek mellett ne feledkezzünk meg az éves oltásokról, orvosi vizsgálatokról!

Mindenkinek a megelőzésre hívnám fel a figyelmét! A fertőzött cica tenyészetbe való bevonása tilos! Egészséges cicáinkra pedig vigyázzunk! Ezzel még egy érvet írhatunk fel a macskák benti tartása mellé.

Forrás: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.