A felelősségteljes döntés

Olvasási idő: 2 perc

Rengeteg helyről halljuk, hogy egy cicát befogadni hatalmas felelősséggel jár. Viszont legtöbbször azt nem fejtik ki a mondat után, hogy ez mivel is jár pontosan.

 

Összeszedtem most  a legfontosabbakat, amiket tudni kell, ha cicát szeretnél befogadni.

Milyen korú cicát?

Lényeges, hogy lehetőleg 12 hetes kor után legyen elválasztva az anyjától. Persze vannak olyan helyzetek, amikor az élet közbeszól és a cicák élete múlhat rajta. Szándékosan elválasztani viszont nem lehet csak azért, hogy az illetőnek legyen egy „cuki, kicsi” cicája. Idősebb macska esetén pedig tisztában kell lenni azzal, hogy a természetét és a szokásait sem ismerjük. Az örökbeadó ugyan tájékoztatni fog erről, de teljes kép csak később alakul ki, amikor már megismertük egymást. Így hát egyértelmű, hogy a gazdi részéről is szükséges az alkalmazkodás.

Milyen fajta cicát?

Ismernünk kell a választott fajta általános jellemzőit. Amennyiben tenyésztőtől vásárolsz, ő biztosan el fogja neked mondani a lényeges tudnivalókat. Ha pedig máshonnan érkezik a kedvenc, akkor érdemes alaposan utánajárni. Ha van lehetőség akkor jó ötlet megkérdezni olyanokat, akiknek van tapasztalatuk az adott fajtával.

Egy ilyen fontos és nagy döntést többször is át kell gondolni. Hirtelen elhatározásból soha ne fogadj örökbe állatot! Egy háziállat nem könyvtári könyv, amit kikölcsönzés utáni nap vissza is vihetsz, ha úgy akarod. Azt is vedd számításba, hogy mi történik, ha megváltoznak a körülményeid: költözés, új munkahely, új partner, gyerekvállalás stb. Akkor is tudsz gondoskodni róla? Nem átmeneti elfoglaltságot, nem szabadidős tevékenységet választunk vele, hanem felelősségteljes életet. Ő ott lesz akkor is, ha épp rossz napod volt és nincs hangulatod játszani vele. Enni kér akkor is, ha neked sincs. A lábadhoz dörgöli magát akkor is, ha senkit sem akarsz látni.

Ha jó gazdi vagy, akkor a befektetett energia sokszorosan térül meg.

Tudnod kell, hogy hogyan készítsd fel az otthonodat az érkezésére. Ha van másik cicád, tájékozódnod kell az összeszoktatásról is. Ezekhez korábbi cikkekben segítséget kaphatsz, de további tippeket is találsz a boldog cicázáshoz.

Ne feledd: ők az életüket adják a gazdi kezébe!