Stresszes macska

Olvasási idő: 3 perc

Az emberek életében rengeteg tényező válthat ki stresszt. Ilyen például a munkavégzés, az anyagi nehézségek, egészségügyi gondok és a családi problémák. Ezeken kívül is számos olyan élethelyzet adódhat, ami kellemetlenségeket, kihívásokat jelenthet.

Amikor ránézünk a cicánkra, ahogy békésen alszik, játszik vagy mosakszik, el sem tudjuk képzelni, hogy számukra is akadnak stresszes szituációk. Annak ellenére, hogy utódairól csak néhány hónapig kell gondoskodniuk, nem pedig a diplomáig, mégis lehet okuk feszültnek lenni.

Ahogy azt már sokszor említettem, a macska a szokások rabja. A legkisebb változások is hatással lehetnek rájuk. Rémálom lehet számukra egy lakásfelújítás, a szoba átrendezése, új bútorok beszerzése, de egy új családtag érkezése is. Szintén stresszforrás egy új háziállat befogadása, másik fajta alom használata vagy az alomtálca nem megfelelő tisztán tartása, betegség, de még a magány és az unalom is. Mi magunk is okozhatunk nekik kellemetlenséget, ha nem figyelünk oda rájuk eléggé, új eledelre váltunk, vagy csak megváltozik az időbeosztásunk.A stressz tüneteit csak odafigyeléssel észlelhetjük. Ilyen az étvágy vagy az alomhasználati szokások megváltozása, túlzott kaparás, a megszokottnál több nyávogás, hasmenés, székrekedés, túlzott tisztálkodás, de ennek elhanyagolása is. A tünetek észlelése esetén fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hiszen ezek a stresszen kívül számos betegséget is jelezhetnek. A tartós stressz az immunrendszerre is negatív hatással van. Egyéb betegséggel is küzdő cicáknál, annak tünetei is kiújulhatnak.

Az összeszoktatás is komoly gondot jelenthet. Ez jelentős stresszforrás lehet a gazdinak és kedvencének is. A könnyebb összeszoktatáshoz tippeket kaphatsz egy másik cikkben.

Megoldást jelenthet, ha több időt töltünk velük, a gyakori simogatás és a rendszeres játék. Próbáljuk lehetőségeinkhez képest betartani a napirendet, például mindig a megszokott időben etetni. Ne feledjük, hogy egy nyugodt hang éppúgy képes megnyugtatni egy cicát, mint egy kisbabát. Használhatunk kifejezetten stresszoldásra alkalmas párologtatót is. Fontos, hogy ha nem muszáj ne módosítsuk az alomtálca helyét, biztosítsunk számukra saját alvóhelyet, ahol nem zavarja senki. Az ivartalanítást is meg kell említeni a nyugodt cica jellemzői között, amiről bővebben is olvashatsz.

Nyugodt, boldog cicázást mindenkinek!