Olvasási idő: 4 perc

Ha új cica érkezik otthonunkba a meglévő mellé, jó eséllyel sok kihívással kell szembenéznünk.

89770352_2525770884417972_7564961430156345344_n

Az összeszoktatás járhat kellemes és kellemetlen meglepetésekkel. Sok videót láttam már állítólagos első találkozásokról, amikor a két cica rögtön érdeklődve közeledik egymáshoz és kíváncsian szaglásznak. Ez egész jól hangzik, de az esetek többségében nem megy ilyen egyszerűen. Igyekszem egy kevésbé meseszerű esetet részletezni nektek, ami a valóságot is jobban tükrözi.

Ha tudjuk, hogy cicánknak nem jó a kapcsolata másokkal, az új jövevényről pedig nem sokat tudunk, akkor jobb, ha az első találkozás nem rögtön az érkezés után történik. A következő lépéseket akkor is érdemes követni, ha a régi cica még sosem találkozott más állattal és nincs tapasztalat.

Először is különítsük el az új családtagot egy külön szobába saját etetővel és alommal. A másik macskának ne engedjük, hogy az ajtóban üljön, de elzavarni sem szabad onnan. Próbáljuk meg játékkal vagy jutalomfalattal elterelni a figyelmét. Ezekben a napokban az a legfontosabb, hogy az új cica megszokja a környezetét. Néhány nap elteltével, amikor úgy látjuk, hogy ez sikerült és magabiztosan mozog a szobában, akkor jöhet a következő lépés: szobacsere.

A két cica cseréljen helyet, de továbbra se találkozzanak. Így érezhetik egymás szagát, ezzel megkönnyítve a hamarosan esedékes első találkozást. Ezt a cserét a következő napokban többször is ismételjük meg. Ezzel a lépéssel párhuzamosan elkezdhetjük etetőjüket az ajtóhoz egyre közelebb tenni. Először legyen a lehető legtávolabb, majd fokozatosan tegyük egyre közelebb. További hasznos tipp lehet, hogyha van a macskáknak kedvenc takarójuk, azt a másik etetőtálja alá tehetjük, hogy az evés kellemes élményét összekössék a másik illatával. Ha nincs ilyen takaró, akkor egy törölközővel dörzsöljük meg az arcát és ezt használjuk.

Amikor a tányérok már egészen közel vannak az ajtóhoz, akkor megtörténhet az első szemkontaktus. Nyissuk résnyire az ajtót, de támasszuk ki, hogy ne tudják kinyitni. Alapvetően néhány fújás és morgás még nem nagy probléma. Ezt is többször ismételjük a következő napokban.

Az utolsó lépés a találkozás. Amennyiben van rá lehetőség, célszerű egy semleges helyet választani, ahol egyikük sem tölt sok időt. A találkozás során fontos, hogy végig nyugodtak maradjunk. Az esetleges negatív viselkedést ne büntessük, koncentráljunk a pozitívumok jutalmazására. Egyiküket se simogassuk, ne vegyük ölbe a másik előtt, hogy elkerüljük a féltékenységet. Lényeges, hogy csak a felügyeletünk mellett lehetnek együtt. Nagyon jó jel, ha bekövetkezik a popsiszaglás, ezután már megpróbálhatjuk ugyanabban a szobában etetni őket. Ezzel gyakorlatilag befejezettnek tekinthetjük az összeszoktatást, de még utána is fokozott figyelmet igényelnek.

Ha komolyabb konfliktus, verekedés alakulna ki, a lehető leggyorsabban különítsük el őket. Ez esetben várjunk egy kicsit a következő találkozással, majd kezdjük elölről és mutassuk be őket újra egymásnak úgy, mintha még sosem találkoztak volna.

Az, hogy az összeszoktatás egyes szakaszai meddig tartanak, néhány napig, vagy néhány hétig, az kedvenceinken, de legalább ugyanannyira a gazdi hozzáállásán is múlik.

Békés cicaidőket kívánok!