Költözés macskával

Olvasási idő: 2 perc

Mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt új helyre költözünk? Hogyan tegyük könnyebbé ezt az időszakot egy macskának?

Egy költözés sok tekintetben lehet stresszes időszak. Jelen esetben ne arra gondoljunk, hogy csak a cica költözik, tehát új állatot fogadunk be, hanem arra, hogy a már meglévő macskánkkal/macskáinkkal együtt új otthonba költözünk. Ez természetesen nemcsak nekünk okozhat sok feszültséget, hanem állatainktól is alkalmazkodást igényel.

Költözéskor legyen szó a szomszéd utcáról, a város másik feléről, vagy akár az ország távoli pontjáról, mindenképpen hosszú előkészülettel kezdődik és sok utólagos munkálat követi.

A macskák nagyon erősen kötődnek megszokott helyükhöz. Az az elmélet viszont téves, miszerint csak helyhez ragaszkodnak. Az új házban/lakásban eltűnik az eddig biztonságot nyújtó hely, így szüksége lesz egy kis időre. Érdemes a pakolás, berendezkedés idejére egy külön szobában elhelyezni, ahol nyugodtan pihenhet. Ugyanezt javasolt megtenni a régi házban is, hogy a felkészülés időszaka ne okozzon számára kellemetlenséget. A szállításhoz használjunk megfelelő macskahordozót! Kartondoboz akkor sem jó, ha egyébként szívesen pihen abban, ugyanis könnyen megijedhet és elszakíthatja. (Az én cicáim költözéskor előszeretettel rágták szét a bepakolt holmik dobozait.)

Ha hosszú útra indulunk, akkor fontos, hogy megállás esetén soha ne hagyjuk magára az autóban. Célszerű vizet és egy kis jutalomfalatot vagy tápot is készíteni indulás előtt. A hordozó soha ne a csomagtartóban legyen elhelyezve, hiszen a sötétség és a gazdi hiánya csak tovább fokozza a cica rémületét.

Újdonsült otthonunkban hasznunkra lehet a macskamenta, melyről egy korábbi cikkben bővebben is olvashatsz. Az új helyen is igyekezzünk folytatni a napi rutint: etessük a szokásos időpontban és játsszunk is ugyanúgy, ahogy korábban is. Ha a már említett, számára kiválasztott szobában már magabiztosan mozog, akkor néhány nap után felfedezheti a ház többi részét is.

A legnagyobb segítséget azzal nyújthatjuk a cicának, ha a lehető legtöbbet vagyunk vele és végig nyugodtak maradunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.