Olvasási idő: 2 perc

Egy költözés sok tekintetben lehet stresszes időszak. Jelen esetben ne arra gondoljunk, hogy csak a cica költözik, tehát új állatot fogadunk be, hanem arra, hogy a már meglévő macskánkkal/macskáinkkal együtt új otthonba költözünk. Ez természetesen nemcsak nekünk okozhat sok feszültséget; állatainktól is alkalmazkodást igényel.

Költözéskor legyen szó akár a szomszéd utcáról, a város másik feléről, vagy akár az ország távoli pontjáról, mindenképp hosszú előkészülettel kezdődik és sok utólagos munkálat követi.

A macskák nagyon erősen kötődnek megszokott helyükhöz. Az az elmélet viszont téves, miszerint csak helyhez ragaszkodnak. Ilyenkor eltűnik az eddig biztonságot nyújtó hely, így szüksége lesz egy kis időre. Az új házban érdemes a pakolás idejére egy külön szobába zárni, ahol nyugodtan pihenhet. De ugyanezt javasolt megtenni a régi házban is, hogy a felkészülés időszaka ne okozzon számukra kellemetlenséget. Szállításukhoz használjunk megfelelő macskahordozót! Kartondoboz akkor sem jó, ha egyébként szívesen pihen abban, ugyanis könnyen megijedhet és elszakíthatja. Az én cicáim költözéskor előszeretettel rágták szét a bepakolt holmik dobozait.Ha hosszú útra indulunk, akkor fontos, hogy megállás esetén soha ne hagyjuk magára az autóban. Célszerű vizet és egy kis jutalomfalatot vagy tápot is készíteni indulás előtt. A szállítóeszköz soha ne a csomagtartóban legyen elhelyezve, hiszen a sötétség és a gazdi hiánya csak tovább fokozza a cica rémületét.

Az új helyen is igyekezzünk folytatni a napi rutint: etessük a szokásos időpontban és játsszunk is ugyanúgy, ahogy korábban is. Ha az említett kiválasztott szobában már magabiztosan mozog, akkor néhány nap után felfedezheti a ház többi részét is.

A legnagyobb segítséget azzal nyújthatjuk a cicának, ha a lehető legtöbbet vagyunk vele és végig nyugodtak maradunk.

Az új helyen hasznunkra lehet a macskamenta, melyről egy korábbi cikkben bővebben is olvashatsz.