Kinti vagy benti macska?

Olvasási idő: 3 perc

Sokan azon az állásponton vannak, hogy egy macskát nem szabad megfosztani a kinti világtól és négy fal közé zárni.

Biztos, hogy ez a legjobb döntés kedvenceink biztonsága és egészsége érdekében?

Ha befogadtál egy cicát, akkor attól a naptól a naptól kezdve felelős lettél érte. Vállaltad, hogy a legjobb körülményeket biztosítod számára, vigyázol az egészségére és megóvod őt a veszélyektől. Az utcán nagyon sok tényező van, melyek fenyegetést jelenthetnek és mivel odakint kóborolnak, így szemmel tartani sem tudjuk őket.

Csak kinti cica

Gyakorlatilag ezzel sorsára marad a cica. Részletezni sem szeretném, hogy a mai veszélyekkel, gonoszságokkal és betegségekkel teli világban miért nem kéne fokozni a felelőtlenséget.

Kinti-benti cica

Gondolom te is voltál a napokban dolgozni, bevásárolni, vagy összefutottál a barátaiddal. Amikor hazaértél mit csináltál? Cipőben, utcai ruhában, kézmosás nélkül leültél a fotelbe filmet nézni? Természetesen nem. Tehát elsőként a higiéniát említeném szemléltetésként. Ennél viszont súlyosabb gondok is akadhatnak.

Valószínűleg egy oltott, ivartalanított cicáról van szó, aki negatív tesztekkel rendelkezik. Ez utóbbinak tegyük fel, hogy nagyon örültél, hiszen a kiscicád egészséges. Ezután kiengeded őt a nagyvilágba? Akkor nem volt értelme a sok tesztnek, hiszen ezeket bármikor elkaphatja az utcán. Ugyanilyen könnyen meg is sérülhet. Beszorulhat valahova, összeverekedhet más állatokkal, sőt akár egy kerítésre is felakadhat. Az autók forgalma jelentősen növekedett, és már nemcsak lovaskocsik mennek a ház előtt, mint nagyanyánk macskájának idejében. A felsoroltak egy kinti macskára is érvényesek.Lehet, hogy most valakiben felmerült az a gondolat, hogy régen is tartottak kint macskát, mégsem volt semmi baj. Na és meddig nem volt? 5-6 vagy 7-8 évig? Természetesen, hiszen nem is feltétlenül éltek tovább, pár ritka szerencsés esetet leszámítva.

Meddig élhetnek a mi cicáink?

Ezt befolyásolhatja a fajtája is, de akár 16-18 évig, vagy tovább is társaink lehetnek. Mindent végiggondolva az életkor az a tényező, ami egy kinti és egy benti macska között a legszembetűnőbb különbség. Mi kell ahhoz, hogy a te cicád is ilyen sokáig melletted legyen? Amit már említettem az, hogy betartsd azokat, amiket vállaltál a befogadásakor, az pedig egyenlő a benti tartással.

Ha mégis szeretnéd, hogy cicád megismerkedjen a kinti világgal, akkor megtaníthatod őt pórázon sétálni. Erről bővebbel olvashatsz a Macska a póráz végén című cikkben.