Olvasási idő: 2 perc

Bolhák előfordulhatnak bárhol: utcán, udvaron, lakásban és családi házban. Bevihetjük azokat ruhánkon, cipőnkön, vagy kinti állatainkon keresztül. Nagy bosszúságot tudnak okozni, ugyanis irtásuk nagyon hosszadalmas feladat és igen nehéz tőlük végleg megszabadulni.

Ha felmerült a gyanú, hogy kedvencünk bolhás lett, naponta több alkalommal ellenőrizni kell szőrzetét, ugyanis ezek az élősködők nem feltétlenül állatainkon élnek. Az idő nagy részében ugyanis nem a testfelületükön, hanem a környezetükben tartózkodnak: fekhelyükön, ágyon, szőnyegeken, de megbújnak minden apró kis résben a házon belül. Ezekről a helyekről pedig folyamatosan visszajárnak a cicára, hiába kezeltük őket megfelelően a bolhák ellen.

Tehát a bolhairtás nem korlátozódik le a macskára, a környezetükben is ki kell őket írtani a siker érdekében. Célszerű ebben az esetben megszabadulni azoktól a dolgoktól, amiket a cica gyakran használt, persze amire lehetőség van. Megoldást jelenthet az is, ha takarójukat, szőnyegjeiket, plüss játékaikat magas hőfokon kimossuk. Ezzel párhuzamosan kezelni kell az állatot valamilyen bolhairtó szerrel. Fontos, hogy a kutyáknak készült cseppeket, sampont és egyebeket tilos a macskákon alkalmazni, mert végzetes következményekkel is járhat.

Szintén kezelni kell a házban található, ágyakat, matracokat, szekrényeket, takarókat, párnákat, és minden olyan helyet, ahol a bolhák megbújhatnak. Különös figyelmet kell fordítani minden kisebb résre, szegélyek melletti területekre, konvektorok, radiátorok környékére. Erre a kezelésre alkalmas készítményt bármelyik állatgyógyszertárban tudunk vásárolni.

A fent leírt kezelés nem egyszeri alkalmat jelent. Többször is ismételni kell egészen addig, míg meg nem győződünk róla, hogy teljesen kiirtottunk minden bolhát.A bolhák ellen hatékony segítséget nyújthat a bolhanyakörv viselése, permetek és spot on készítmények. Amennyiben a nyakörv mellett döntünk, figyelni kell arra, hogy ne legyen túl szoros vagy laza, a balesete elkerülése érdekében. Folyékony bolhairtó alkalmazása esetén pedig nem érheti a cicát víz a kezelést követő néhány napban.

Ne feledkezzünk meg a belső paraziták elleni védelemről, azaz a féreghajtásról sem!