A macskák irtása a középkorban

Olvasási idő: 2 perc

Óriási tisztelet övezte a macskákat az ókori Egyiptomban. Básztet istennőt rendszerint macskaformában ábrázolták, akinek kultusza visszanyúlik egészen a II. dinasztia idejére. Az ókorban a gazdák gyakran még arany ékszerekkel is díszítették macskáikat. Egy kigyulladt házból őket menekítették ki először. Bántalmazásuk halálbüntetéssel járt.

De nem vette körül a macskákat mindig ez az isteni tisztelet, például az 1700 évvel későbbi Európában. Ebből az időből ered az a tévhit is, miszerint a fekete macska balszerencsét hoz. (De nem mindenhol. Ausztráliában épp az ellenkezőjét jelenti, a szerencsével azonosítják.) A 13. században IX. Gergely pápa a macskákat a Sátán szolgálóinak hitte. Inkvizítora Konrád német pap volt. Az emberek üldözni kezdték a fekete macskákat, sőt azokat is, amelyikekben előfordult a fekete szín. Ezután ünnepségeket tartottak, ahol élve vetették őket a tűzbe. Egyesek szerint összefüggésbe hozható a macskák irtása a sokak halálát követelő pestissel. A 14. század végére a macskák száma lecsökkent, szinte kihalás szélére kerültek, aminek következtében elszaporodtak a patkányok, valamint a bolhák, terjesztve a pestist.

VIII. Ince pápa pogány állatnak tartotta a macskákat. Azt állították, hogy boszorkányok, akik álruhát viselnek. Ezekután azt is boszorkánysággal vádolták, akinek közelében fekete macskát láttak. I. Erzsébet angol királynő 1559-es koronázásán macskákat égettek a pápa alakját formáló szalmabábukban. Ugyanez történt 1677-ben is. Franciaországban a macskaégetés ennél is gyakoribb volt. Szent Iván éjszakáján Párizsban minden évben egy kosárnyi macskát engedtek a tűzbe.

Azóta is köztudottan rengeteg babona és tévhit veszi körül a fekete macskák létezését: átszalad előtted az úton, ami szerencsétlenséget jelent, vagy fekete macskán fehér szőrszálat találni majd kitépni anélkül, hogy megkarmolna, ami szerencsét hoz… A negatív babonák ellen csak egy módon lehetséges a védekezés, amivel semlegesítheted a fekete macska okozta rossz dolgokat: menj el a legközelebbi menhelyre, és fogadj be egyet!

Forrás: mult-kor.hu