A macska – Évezredek története

Olvasási idő: 2 perc

A macska háziasítása nagyon hosszú folyamat volt. Már 8000 éve megjelent az ember közelében, de teljes háziasítása 4000 évvel ezelőtt történt Egyiptomban.

Az i.e. 2000 körüli időből származnak leletek, melyek a macska és az ember kapcsolatát igazolják. Ilyenek például a különböző írásos adatok és a múmiák.

Érdekesség, hogy már a Kr.e. VIII. évezredből származó macskafogakat és csontokat is találtak. Arról, hogy ezek háziasított példányoktól származtak vagy sem, kézzelfogható bizonyítékunk nincs.

Az ókorban nagy becsben tartották őket, isteni tiszteletet élveztek. Básztet istennőt is macska képében ábrázolták. Ez az isteni bánásmód évszázadokon át tartott, majd fokozatosan halványulni kezdett a görög Ptolemaiosz család uralomra kerülésével, végül a római megszállással feledésbe merült.

A középkorban szintén különleges bánásmódban részesültek a macskák, de ekkor már a rágcsálók irtása volt a fő feladatuk. Ezzel párhuzamosan megjelent a macskák gyűlölete is Európában, ahol sátáni állatként tekintettek rájuk. Emiatt elszaporodtak a patkányok és az azokon élő bolhák, terjesztve a pestist. Azokban az országokban, ahol a macskákat nem üldözték, nem alakult ki ilyen járvány.

A XX. századra már az egyik legnépszerűbb háziállattá vált. Napjainkban pedig már Európában közel 100, világszerte pedig több, mint 500 millió a macskák száma.

Forrás: beol.hu