Mit egyen a macska?

Olvasási idő: 3 perc

A megfelelő eledel kiválasztása a gazdi nagyon fontos feladata. Éppúgy, mint saját ételeinknél, ugyanúgy kell cicáinknál is tájékozódni, hogy mit tartalmaz, mik az összetevői, milyen a tápanyagtartalma.

Nézzük át, milyen száraz és nedves eledellel érdemes őket etetni!  Melyek azok a házikosztok, amiket nekik is adhatunk? Mit írjunk fel a tiltólistánkra?

Ahogy az összes állatnál, az első év kiemelkedő fontosságú fejlődésük szempontjából. Kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani, hogy egészséges, erős felnőtté váljanak és megalapozzuk hosszú, boldog életüket.

Léteznek száraz és nedves eledelek. Állatorvosok is alátámasztották, hogy a száraz tápot egész nap cicánk előtt hagyhatjuk, hiszen ők a kutyákkal ellentétben csak akkor esznek, ha valóban éhesek. Azonban a nedves tápot soha ne hagyjuk kint, mindig csak annyit adjunk, amennyi el is fogy. A konzerveket felbontás után mindig hűtőben kell tárolni. Mivel húsevő állatról van szó, ez utóbbi eledelt rendszeresen kell fogyasztaniuk. Arról, hogy milyen különbségek vannak a száraz és nedves eledelek között, illetve milyen arányban érdemes adni bővebben olvashatsz A táp csak nasi? című cikkben.

Fontos táplálási szabály, hogy a macskák laktózérzékenyek, éppúgy, mint sok ember is. A tehéntejet nem tudják megemészteni, ahogy a cukrot sem. Ezt figyelembe kell vennünk minden ételnél. Ha mégis tejet szeretnénk kínálni, válasszuk a kifejezetten számukra készült cicatejet. Nincs mit részletezni azon, hogy csontot egyáltalán nem adunk nekik.

Sokszor halljuk azt, hogy nem ehetnek nyers húst. Ez így ebben a formában nem igaz. Az ellenőrzött, megbízható helyről származó húsokat nyugodtan fogyaszthatják egy kivétellel: a sertéshús. Ezzel akár súlyos betegséget is okozhatunk: az Aujeszky-féle vírust.

Annak ellenére, hogy húsevők egyéb táplálékra is szükségük van, hogy elkerüljük a vitaminhiányt és segítsük az emésztést. Erre válasszunk macskamentát növény formájában és macskafüvet. Ezeket mi magunk is termeszthetjük otthon. Olvass bővebben a macskamentáról és a macskafűről!

Ne tévesszük össze őket a kutyákkal! Amikor úgy dönt, hogy valamit nem hajlandó megenni, akkor azt bizony nem is fogja. Akár arra is képesek, ha olyat erőltetünk, amit nem szeretnek, hogy minden ételt visszautasítanak. Ebben az esetben állatorvoshoz kell fordulni!

A következőkben a házikoszt, nem a kidobásra szánt élelmiszert jelenti. A macska számára összeállított, gondos odafigyeléssel készült, otthon megfőzött ételekről beszélünk. Fogyaszthatnak csirkehúst, zöldségeket (pl. sárgarépát), rizst vagy akár tésztát is. Kimondottan tilólistás: laktóztartalmú ételek és italok, nyers tojás, hagyma, alkohol, édesség, koffein, csontok.

Természetesen ezeken túl figyelembe kell vennünk cicánk ízlését, egészségi állapotát, valamint állatorvosunk tanácsát.

Jó falatozgatást!