Olvasási idő: 2 perc

3+1 érv a macskatartás ellen

 

„Fogadj be egy cicát és ments meg egy életet!”, „Ne vásárolj, fogadj örökbe!”, „Ha szeretetre vágysz, vegyél magadhoz egy cicát!” – és még sorolhatnánk. Nem árulok el nagy meglepetést azzal, hogy ezek a mondatok nem mindenkinek szólnak.

Egyértelmű, hogy egy macska körül kevesebb a teendő, mint egy kutyával. A lakásban tartott állatokat alapul véve, míg kutyusodat sétáltatni kell naponta 3-4 alkalommal (kölyökkutya esetében ennél sokkal többször), addig egy macskának erre nincs szüksége. Nem várja el, hogy eldobd a labdáját, és rendszeresen játssz vele. Kevesebbet kell az otthon töltött idődből a kisállat szükségleteinek kielégítésére szánnod. Ezt viszont nem úgy kell érteni, hogy egy macskával nem is kell foglalkozni.

De ki az, akinek mégsem való cica?

1.Aki rengeteget utazik.

A macska a szokások rabja. Sokan úgy tartják, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a helyhez kötődnek, ami természetesen egyáltalán nem igaz. Az viszont igaz, hogy sokkal jobban kötődnek megszokott helyükhöz, mint más állatok. Kutyákkal ellentétben egy macska nem szereti, ha gazdája mindenhová magával viszi, esetleg még a hosszabb utazásokra is. Számukra a helyváltoztatás kimondottan stresszel jár, például egy költözés, nehéz megszokniuk, amire pedig sikerül, újabb változás következik. Ez semmiképp sem egészséges egy macska számára.

2.Aki nem szívesen tisztít almot.

Ezen nincs is mit kifejteni, hiszen ez egy kötelező napi teendő. Az, hogy naponta hányszor szükséges, a cica igényeihez alakítható.

3.Aki engedelmességet vár.

Ez esetben kutyát javasolnék. Doromboló kedvenceink makacsok és önfejűek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem értenek semmit abból, amit mondunk nekik, de jó esetben is csak akkor hajtják végre az utasításokat, ha éppen olyan kedvük van.

+1.Aki túlzottan igényes a rendre és a tisztaságra.

Ahol cica van, ott van cicaszőr is. Oldalakon át sorolhatnánk a sok kis apróságot: a kiálló cérna darabok a kanapé párnájából, a szétkapart asztalláb és a polcokról levert kis használati tárgyak…

 Ezeket olvasva világossá válik, hogy mielőtt befogadunk egy cicát, nemcsak azon kell elgondolkodnunk, hogy milyen tápot és játékot vegyünk nekik, hanem a cicákkal járó „kellemetlenségeken” is.