Akinek nem való a macskatartás

Olvasási idő: 4 perc

Ki az, akinek nem való macska? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt egy cica befogadása mellett döntenénk?

3+1 érv a macskatartás ellen

„Fogadj be egy cicát és ments meg egy életet!”, „Ne vásárolj, fogadj örökbe!”, „Ha szeretetre vágysz, vegyél magadhoz egy cicát!” – és még sorolhatnánk. Nem árulok el nagy meglepetést azzal, hogy ezek a mondatok nem mindenkinek szólnak, bár sokan úgy gondolják, hogy macskát tartani akárki tud.

Egyértelmű, hogy egy macska körül kevesebb a teendő, mint egy kutyával, hát még egy gyerekkel. A lakásban tartott állatokat alapul véve, míg kutyusodat sétáltatni kell naponta 3-4 alkalommal (kölyökkutya esetében ennél sokkal többször), addig egy macskának erre nincs szüksége. Kevesebbet kell az otthon töltött idődből a kisállat szükségleteinek kielégítésére szánnod. Ezeket viszont nem úgy kell érteni, hogy egy macskával szinte nem is kell foglalkozni.

A továbbiakban 3+1 olyan érvet olvashatsz, ami a macskatartás ellen szó, de nem azzal a céllal, hogy bárkit lebeszéljek róla, hanem azért, hogy alapos átgondolás előzze meg a végső, hosszú évekre szóló döntést.

Ki az, aki jobb, ha nem vállal cicát?

1.Aki rengeteget utazik.
A macska a szokások rabja. Sokan úgy tartják, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a helyhez kötődnek, ami természetesen egyáltalán nem igaz. Az viszont igaz, hogy sokkal jobban kötődnek megszokott helyükhöz, mint más állatok. A kutyákkal ellentétben egy macska nem szereti, ha gazdája mindenhová magával viszi, esetleg még a hosszabb utazásokra is. Vannak ugyan kivételek, de a többségre nem jellemző. Számukra a helyváltoztatás kimondottan stresszel jár. Általában időre van szükségük, hogy megszokjanak egy új helyet, ha pedig a gazda folyamatosan vándorol kedvencével együtt, akkor amire sikerülne elfogadni az új otthonát, már jön is a következő és így tovább. Ez semmiképp sem egészséges egy macska számára.

Nem kizárólag az az eset zárja ki a macskatartást, ha a gazdi mindig magával viszi, hanem az is, ha nem. Itt arra kell gondolni, hogy amennyiben a gazdi nagyon keveset van otthon, akkor a cicára is kevés idő jut, mindig másra kell bízni a gondozását, ami szintén megterhelő a macskának.

2.Aki nem szívesen tisztít almot.
Ezen nincs is mit kifejteni, hiszen egy kötelező napi teendőről van szó. Egynél több cica esetén naponta akár többször is szükséges lehet elvégezni ezt az alomtálcák számától függően. A cicák nagyon kényesek tudnak lenni, ha az alomról van szó. Egyes macskák arra is hajlamosak, hogy két tisztítás között csak egyszer használják a wc-t.

3.Aki engedelmességet vár.
Ez esetben kutyát javasolnék. Doromboló kedvenceink makacsok és önfejűek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem értenek semmit abból, amit mondunk nekik, de jó esetben is csak akkor hajtják végre az utasításokat, ha éppen olyan kedvük van. Több kutatás is igazolta már, hogy a kutyák nem okosabbak a macskáknál, csupán engedelmesebbek. A cicák taníthatók, de hogy megtesznek-e valamit azért, mert a gazdi kéri? Persze, ha úgy akarják.

+1.Aki túlzottan igényes a rendre és a tisztaságra.
Ahol macska van, ott van macskaszőr is. Oldalakon át sorolhatnánk a sok kis apróságot: a kiálló cérna a kanapé párnájából, a szétkapart asztalláb és a polcokról levert kis használati tárgyak, mert ezek bizony együtt járnak a cicázással. A tisztasággal kapcsolatban nem arra kell asszociálni, hogy kosszal járnak, de a szétszórt alomdarabok elkerülhetetlenek, ahogy az is, hogy ne legyenek elhagyva a játékok a padlón a ház különböző pontjain.

Ezeket olvasva világossá válik, hogy mielőtt befogadunk egy cicát, nemcsak azon kell elgondolkodnunk, hogy milyen tápot és játékot vegyünk nekik, hanem a cicákkal járó „kellemetlenségeken” is. Talán így a cikk végére már körvonalazódik benned, hogy a te életviteledhez illik-e egy cica vagy sem és a legfelelősségteljesebb döntést fogod meghozni, ha eljön az ideje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.