Olvasási idő: 3 perc

Benti cicások rémálma az, ha látják, hogy egy cica az utcán van. Teljesen érthető, hiszen egy szabadon mászkáló állatot gazdája nem tud megvédeni a veszélyektől. Legnagyobb veszélyforrás az autók, főleg a nagy forgalom, betegségek, nagyobb állatok, kutyák, de sajnos itt meg kell említenünk az embert is. Az, hogy megadjuk cicánknak a kinti világ felfedezésének lehetőséget mindössze egy módon lehetséges: pórázzal.

Sok vicces kép és videó terjed az interneten a macskák sétáltatásáról, amikor mindent megtesznek, hogy szabaduljanak a póráztól, vagy éppen magukat megmakacsolva fekszenek a földön, és mint egy felmosórongy, csúsznak a póráz után. Ez a nevetésen kívül arra szolgál, hogy a cica egy életre megutálja és soha többé ne lehessen megtanítani neki.

Ha úgy döntünk, megtanítjuk pórázon sétálni a cicánkat, akkor mindenképpen hámot vásároljunk a kutyáknál megszokott nyakörv helyett. A legjobb, ha még kicsi korában kezdjük meg a szoktatás, amikor is sokkal fogékonyabb az újdonságok elsajátítására. Persze felnőtt cicát is meg lehet tanítani, de sokkal több türelem és gyakorlás szükségeltetik hozzá. A tanításnál a jutalomfalat és a dicséret játssza a fő szerepet, soha nem szidjuk le, vagy büntessük kedvencünket. Előbbi sokkal inkább eredményre vezet. Ne legyünk türelmetlenek, adjunk időt.

 

Kezdetben a hám és a póráz illatával is elegendő megismerkedni. Tegyük le az első egy-két napban olyan helyre, ahol cicánk szívesen tölti az idejét. Az első lépéseket a lakásban kezdjük és egészen addig folytassuk is bent, míg nem sétál magabiztosan. Először hagyjuk, hogy ő irányítson, hogy meg tudja szokni a hámot. Ilyenkor célszerű lehet kedvenc játékával elterelni a figyelmét. Szintén fontos a gyakori jutalmazás. A póráz legyen laza, soha nem szabad megrántani. Ha irányítani szeretnénk cicánk mozgását, finom mozdulattal húzzuk meg a pórázt, majd engedjük ismét lazára.

Onnantól kezdve, hogy először megismertetjük macskánkkal a hámot, odáig, hogy magabiztosan sétál, biztosan el fog telni egy-két hét, de lehet, hogy több is. Lényeg, hogy nem kell sietni vele. Azt is fontos megjegyezni, hogy nem minden macska szoktatható pórázra, de ez már az első napokban észrevehető lesz.

Ezután sokkal nagyobb kalandokba vethetjük bele magunkat cicánkkal, például kirándulások, napi séták, felfedezések, de az állatorvosi látogatást is megelőzhető ezentúl egy kiadós séta.

Vidám kalandozást mindenkinek!