Ivartalanítás: felkészülés és ápolás

Olvasási idő: 3 perc

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ivartalanítás a felelős állattartás alapja. Vegyük át az előnyöket kandúrok és nőstények esetén is.

Kandúr cicának az ivartalanítás fontos, hogy fiatal korban történjen. Ez a 6 és 8 hónapos kora közötti időszakot jelenti. Amennyiben ez később történik meg, sajnos egyre kisebb az esélye, hogy a felvett rossz szokások eltűnjenek: elsősorban a gazdinak legtöbb bosszúságot okozó jelölés.

Nőstényeknél az ivartalanítást az ivarérettség elérése után kell elvégezni: kb. 8 hónaposan. Vannak olyan állatorvosok is, akik már korábban is elvégzik. A kutyákkal ellentétben egy cica szinte egész évben ivarzik: néhány hetente 3-5 napig. Ilyenkor hangos nyávogással hívja fel magára a figyelmet, hempereg, sőt étvágya is csökkenhet. Ez kétséget kizárva szenvedés a cicának és a gazdinak is.

Felkészülés a műtétre

Bármilyen nemű cicáról is legyen szó a legfontosabb, hogy az altatás miatt, a műtétet megelőző órákban már nem ehet: azaz minimum 6-8 órán keresztül. Közvetlenül a műtét előtt már vizet sem szabad neki adni. Kandúroknál egy egészen kicsit műtétről van szó, rövid lábadozással. Náluk általában utókezelésre sincs szükség. Nőstényeknél valamivel komolyabb a helyzet. Egy 3-4 centiméteres vágással történik a beavatkozás, melyet szükséges összevarrni. Varratszedésre a beavatkozást követően minimum egy héttel, de inkább 10 nappal kerül sor. Általában ennyi idő szükséges náluk ahhoz, hogy újra fittek és mozgékonyak legyenek.

Műtét utáni ápolás

Minden cicára más hatással van az altatás. Főleg lánycicák esetében figyelhető meg több kellemetlenség. Kandúroknál csak az altatás következményeivel kell számolni: ami lehet kábultság, hányás, étvágytalanság. Ez rendszerint a műtétet követően egy nappal megszűnik. Ez utóbbi mondat a nőstényekre is igaz, de rájuk nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen a beavatkozás nagyobb sebbel is jár. Az első napokban figyelni kell, hogy a varratokat ne piszkálja, ne próbálja kiszedni. Szerencsére cicáknak ritkán van szüksége gallérra. Az is fontos, hogy friss sebbel ne ugráljon, ne másszon fel sehova. Ezekben a helyzetekben a gazdi segítsége szükséges.

Fontos, hogy a műtét után sem ételt, sem pedig folyadékot ne adjunk nekik, egészen addig, míg tudatuk teljesen ki nem tisztul, hogy elkerüljük a félrenyelést. Az is lehet, hogy még ekkor is visszautasítja az ételt, de ez miatt még nem kell aggódni, többnyire teljesen normális. Egészen addig, míg nem tud stabilan menni, ne engedjük ki őket a hordozóból, ha nem muszáj még felügyelet mellett sem. Ilyenkor könnyen eleshet, megsérülhet. Amennyiben mégis kivesszük őket, olyan helyre fektessük, ahol nyugodtan tud pihenni és nem tud leesni.

Lányoknál az ivartalanítással elkerülhető a gennyes méhgyulladás, csökken az emlő tumoros megbetegedésének esélye, megszűnnek az ivarzással járó kellemetlenségek, illetve hosszabb ideig élhetnek.

Fiúknál elkerülhető a heredaganat, a prosztata megbetegedései, párzási időszakban megóvhatjuk őket és magunkat az agresszív viselkedéstől, a jelöléstől, illetve szintén tovább élnek.

Az ivartalanítás következtében nőhet az elhízás kockázata. Erre odafigyelni és megfelelő táplálékot biztosítani minden gazdi felelőssége, a hosszú, boldog, együtt töltött évek érdekében.