A macskák nem értik a nevüket. De!

Olvasási idő: 2 perc

Örökös nagy kérdés a kutya- és macskatartók között, hogy vajon melyik állat az okosabb. Mindenki saját kedvencére esküszik, de vajon hol van az igazság? Bocs, cicások, de a kutyák valóban okosabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy cicáink nem taníthatók, vagy hogy kevesebb örömet okoz a trükkök tanítására szánt idő.

Az agy a test tömegének mindössze töredékét teszi ki. Az agyfelszín területe pedig arányban áll az intelligenciaszinttel. A macskák ragadózók, ráadásul magányos típusúak. Ebből következik, hogy zsákmányuk elejtése sokkal több gondolkodást igényel, mint egy falkában élő állaté. Ebből is következtethetünk a macskák magas intelligenciájára.

Tapasztalt cicatartók nap, mint nap meglepődve tapasztalhatják, hogy apró kis állataink bizony okosabbak, mint azt sokan gondolnák. Léteznek trükkök, amelyeket meg tudnak tanulni a cicák, de sok kis dolog önálló elsajátítására is képesek.

Vannak cicák, akik számára ismerős a kilincs és legkevésbé sem jelent kihívást egy-egy ajtó vagy ablak kinyitása. Ez vonatkozik benti és kinti macskákra is. Utóbbiaknak még hasznos is lehet a ki- és bejutás szempontjából. Benti cicatartóknak pedig rengeteg bosszúságot okozhat, hogy tiltásuk ellenére is szabadon járhatnak a ház különböző helységei között. Hallhattunk már meglepő toalettes szokásaikról is, de itt nem a külön nekik fenntartott macskaalomról van szó, hanem az embereknek készült toalettekről, amire ugyan nagy türelemmel, de taníthatók.

Bizonyos gyakran használt szavakat, hangokat szintén megértenek, legyen az a nevük, rövid parancsok, vagy akár az alutasak bontásának hangja. Megjegyezhetnek bizonyos helyeket, amiket tárgyakhoz tudnak kötni. Tudja, hogy melyik szekrényből veszi elő a gazdi a jutalomfalatot, felfigyelnek a hűtő kinyitására, a lézeres játék csörgésére, vagy éppen a tányérkopogásra.

Az én cicáim minden redőnyhúzásnál az ablakba ugranak, hogy figyelhessék az utcán sétálókat, de óriási türelemmel képesek várni, hogy tiszta legyen az alom, vagy épp megmutatják, hogy honnan kell elővennem az alutasakot. Természetesen minden cicám érti a nevét, és alap utasításokat is végrehajtanak (persze, ha kedvük is van hozzá).

Ne felejtsük el, hogy a cicák makacs állatok, így tanításukhoz rendkívül sok türelem és kitartás kell, viszont a belefektetett energia idővel megtérül. Amikor pedig kedvencünk is úgy akarja, talán még engedelmeskedni is fog nekünk. A te cicád milyen trükkökre képes?

Jó tanítgatást cicások!