„Igen, lesz egy cicám!”

Olvasási idő: 2 perc

Vegyük át lépésről lépésre, mi is szükséges ahhoz, hogy felelős cicatartóvá váljunk. Aki kicsit mélyebben beleássa magát ebbe a témába, az bizony egyből átlátja, hogy ez nem arról szól, hogy legyen kaja meg tiszta alom. Egyáltalán hány lépésben lehet ezt összefoglalni? De hogyan lehet mindent leírni, amikor egy cica élete során változik, és változnak a szokásai, szükségletei is? Tegyünk egy próbát legalább a legfontosabbakkal.

Nulladik lépés: amikor megszületik a döntés: „Igen, lesz egy cicám!”

Ha véglegesen meghoztad a döntést, hogy befogadsz egy cicát, nincs más hátra, mint kiválasztani azt, akivel a következő években megosztod életedet és otthonodat. De biztos, hogy végleges a döntés? Jól átgondoltad? Kezdjük csak az elejéről.

Egy cica befogadása hatalmas felelősség, amit annyiszor hallunk, hogy egyik fülünkön be, a másikon ki. Fel kell mérni otthonunkat, hogy megfelelő körülményeket tudunk-e biztosítani neki. Cicabiztossá kell tenni mindent. Igen, mindent. Főleg, ha kölyök cica érkezik, hiszen ő még mindenre kíváncsi és kevésbé tudja megítélni, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet rá.

Nem lehet kiálló szeg a szekrényajtóban, nem legyinthetsz egyet, ha leesik egy gombostű, utána kell nézned a meglévő szobanövényeknek, mert bizony vannak mérgezők. Ezenkívül a porcelán többé nem lehet az alsó polcon, a gyerekek nem használt legója nem maradhat a szőnyegen. Fel kell készülnöd rá, hogy esetleg egy-egy függönyt nem kell kétszer kimosni, a hosszúszőrű szőnyeg pedig idővel inkább ritkaszőrű lesz, és még folytathatnánk a sort.

A macska a szokások rabja. Ha reggeli idő van, akkor reggeli idő van, ezen változtatni nem lehet. Ugyanezt mondhatjuk el az ebédről, vacsoráról, alomürítésről, játékról, jutalomfalatról. Ha idő van ott kell lenni és mindent megtenni, hogy szőrös rezonáló lakótársaink elégedettek legyenek, különben elérkezik a visszavágó ideje hajnalban, amiben nem lesz köszönet. (De erre akkor is fel kell készülnünk, ha mindent jól csináltunk, mert nekik soha semmi nem lehet elég jó.) Lesz, amikor félre kell tenned a hazavitt munkádat, a tanulnivalót, a kedvenc újságodat, mert négylábú kedvencünk más programot tervezett.

Ha úgy gondolod, hogy ezeket biztosítani tudod, és kellő türelmed van elindulni ezen az úton, akkor következhet az első lépés: Hogyan válasszunk cicát?