Hogyan válasszunk cicát?

Olvasási idő: 3 perc

Miután biztos vagy benne, hogy szükség van az életedben egy cicára, a következő lépés, hogy kiválaszd ŐT. Na de merre induljunk?

Első lépés: Hogyan válasszunk cicát?

Ha már idáig eljutottál el kell dönteni, hogy vásárolni, vagy örökbefogadni szeretnél-e. Én, személy szerint az örökbefogadás híve vagyok, hiszen azzal, ha magadhoz veszel egy elárvult cicát, de nem csak azon az egy cicán segítesz. Amikor elhozod, egyrészt otthont, családot biztosítasz neki, másrészt pedig az ő helyére új cica érkezhet, ezáltal, ha nem is közvetlenül, de neki is segítesz.

A vásárlást nézzük csak át először. Meg kell bizonyosodnod róla, hogy megbízható kennelből, tenyésztőtől választasz. Hogy hogyan? Kérdezz rá, hogy tesztelik-e a cicákat a különböző betegségek ellen. Fontos, hogy oltva, chippelve vedd magadhoz az új családtagot, ha nem így van, talán jobb, ha elgondolkodsz, hogy biztos az-e a megfelelő hely. Egy megbízható helyen ezekre nagyon oda kell, hogy figyeljenek. Féregtelenítés, oltások, bolhairtás, chip, tesztek. Sajnos nagyon sok tenyésztő a pénzért csinálja, csak a pénzért, és nem az állatok szeretetéért.

Tenyésztő vagy szaporító? Ha a fent említett feltételeknek megfelel, ugyan nagyon jó jel, de még mindig nem lehetsz teljesen biztos a dolgodban. A tenyésztő készségesen megmutatja neked a választott kisállat szüleit, és természetesen minden kérdésedre választ tud adni, ami felmerülhet a tartással kapcsolatban.

Nézzük mi a helyzet az örökbefogadással. Nagy esélyed van rá, hogy nem fogsz „különleges” fajtájú cicát találni, tehát ha például a te választásod egy perzsa vagy egy maine coon, akkor ezt már nem is érdemes olvasnod, hiszen mindenképp tenyésztőt kell keresned. Viszont!

Az én szememben egy állátokkal foglalkozó egyesület sokkal megbízhatóbb, ugyanis ők ezt önkéntes alapon végzik és ez számukra pénz formájában nem térül meg. Szerintem ez a legfontosabb referencia, ami lehet. Az én választásom ezért is esett erre, amikor aktuális volt.

A választott cica neme, színe, mérete, kora már részlet kérdése, hisz bármelyiket is választod rengeteg boldog pillanatot fog neked okozni. Minden cica személyisége más és más, de ez az, amit csak azután fogsz megismerni, miután már veled van a cica. Addigra pedig összefonódik az életetek, és megszokjátok egymás hóbortjait. Amit még kiemelnék az az, hogy a kölyök cica előnye a könnyebb taníthatóság, ezzel szemben egy felnőtt cica személyisége már kiforrott, nehezebben formálható, viszont megóvhatod magad egy apró cica szeleburdiságából adódó kellemetlenségektől. Tehát mindkettőnek megvan az előnye és hátránya.

Minden cicára vállalkozónak boldog keresgélést, nézelődést és vidám dorombolós napokat kívánok!