Egy cica nem cica

Olvasási idő: 2 perc

Van egy cicád, akinek ismered minden mozdulatát? Elég egyetlen nyávogás és máris tudod, hogy éppen éhes, vagy a jutalomfalatot hiányolja? Mennyi idő alatt szoktatok így egymáshoz? Mi lenne, ha újra be kéne járnod az ehhez vezető utat?

„Elég egy cica, kettővel nem bírnék!” De mit gondol erről Ő?

Minden cicatartónak világos, hogy kedvencünk életet visz a házunkba és kellemes társaságot biztosít számunkra a vele eltöltött idő alatt. Amikor éppen otthon vagyunk szeretünk minél több időt tölteni kisállatainkkal. Amikor nem vagyunk otthon, akkor pedig épp a munkahelyünkön vagyunk, barátainkkal találkozunk, bevásárolni sietünk, kirándulni megyünk stb. Mi történink macskánkkal ebben az időben?

Lehet, hogy tökéletesen elégedett a környezetével, játékaival és a veled eltöltött idő mennyiségével is. Vannak cicák, akik elég egyértelműen magányos típusúak, esetenként még gazdájuk társaságát sem igénylik mindig. Szeretnek félrevonulni egy nyugodt kis sarokba, vagy egyedül játszani, esetleg gazdájuk mellett pihenni. De léteznek olyanok is, kitudja, talán a többség, akikkel nem ilyen egyszerű az együttélés. Felesleges energiájukat inkább a gazdi idegeinek próbára tételével igyekeznek levezetni és sokkal több figyelmet igényelnek. Előfordulhat, hogy éjszaka nem hagyják aludni és hangos nyávogással hívják fel magukra a figyelmet. Magányosak amikor egyedül vannak és unatkoznak, de nem azért, mert magányos típusúak, hanem azért, mert nincs játszótársuk. Ha észrevesszük, hogy cicánk unatkozik, azaz olyan dolgokat csinál, amiket nem engedünk meg nekik, esetleg ránk támad (persze csak játékból), gyakran nyávog csak azért, hogy vele foglalkozzunk, akkor bizony érdemes elgondolkodni egy második cica befogadásán is.

84262674_507514253234153_22886716784246784_n

Ha úgy döntesz, két cicával is elbírnál, mérlegelned kell ennek hátrányait is. Lehet, hogy az eddigi nyugodt pihenés idejét felváltja marakodás, játék, verekedés és zajongás. Azt is át kell gondolni, hogy két olyan cica, akik más állatokkal teljesen kompatibilisek, lehet, hogy pont egymással nem lesznek azok. Ami viszont biztos: nem minden cicapárnál lehet elérni a bizalmat és a barátságot, de a problémamentes együttélést igen. Saját cicáját mindenki maga ismeri legjobban, milyen a természete; ez alapján kell meghozni a döntést, hogy bevállaljuk-e a két állat összeszoktatásával és tartásával járó kihívásokat.

Ha ketten vannak könnyebben kifáradnak, ha játszani akarnak szívesen keresik egymás társaságát, lekötik a figyelmüket, és valljuk be: nincs is igazán szívmelengetőbb látvány, mint két összebújva egymást mosdató cica.

Boldog cicázást Mindenkinek!